eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Lángok martalékává válik egy épület és egy autó a kaliforniai Buttle megyei Paradise közelében pusztító erdőtűzben 2018. november 8-án. Az alacsony páratartalom és az erős szél miatt gyorsan terjedő lángok miatt három északi megyében rendkívüli állapotot hirdettek és megkezdték a települések kiürítését. Paradise városban öt ember súlyosan megégett.
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Dasilva

Megfizethetetlen lett a benzin, megbénult az ország

Zimbabwe fővárosában autógumik égtek, útakadályok emelkedtek. 3,31 dollár (927 forint) lett egy liter benzin az eddigi 1,24 (347 forint) helyett.

Útakadályokat építettek és gumiabroncsokat égettek Zimbabwe fővárosában az üzemanyagárak drasztikus emelése miatt felháborodott tüntetők hétfőn.

A kormány vasárnap nulla órától több mint duplájára emelte a dízelolaj és a benzin árát, hogy megfékezze a helyi fizetőeszköz elértéktelenedésével összefüggő, üzemanyaghiányt kiváltó üzérkedést. A dízelolaj literenkénti árát 1,36 dollárról 3,11 dollárra, a benzinét pedig 1,24 dollárról 3,31 dollárra húzták fel.

A dél-afrikai ország életét hetek óta megkeseríti az utóbbi évtized legsúlyosabb üzemanyaghiánya, a benzinkutakon kilométeres sorokban kígyóztak a tankolásra várakozó autósok.

Mtuli Ncube pénzügyminiszter a múlt héten azzal magyarázta a hiányt, hogy a környező országokhoz képest Zimbabwéban jóval olcsóbb a benzin és a dízelolaj. Ebből hasznot húztak olyan külföldiek, akik Zimbabwéban megvették, majd külföldön eladták az üzemanyagot.

Sok elemző azonban annak is tulajdonítja a hiányt, hogy az államnak nincs pénze, különösen dollárból van kevés.

A hiperinfláció megfékezésének céljából Zimbabwe 2009 áprilisban feladta a nemzeti fizetőeszközt, a zimbabwei dollárt és helyette engedélyezte az amerikai dollár, az euró és az angol font, valamint a dél-afrikai rand és a botswanai pula használatát.

A leginkább használt amerikai dollárból azonban egyre kevesebb lett, és a helyzet eljutott arra a pontra, hogy megbénult a gazdaság. A kormány ezért 2016-ban bevezette a "kötvényjegyeket", egyfajta fizetési kötelezvényeket, amelyek értékét az amerikai dollárhoz kötötte egy az egy arányban. A gazdasági szereplők bizalmatlansága miatt azonban gyors csökkenésnek indult a kötvényjegyek értéke, és mostanra a feketepiacon nagyjából egy dollárért három arányban cserélnek gazdát.

A zimbabwei gazdaság közel húsz éve süllyedt kibogozhatatlan válságba, miután Robert Mugabe kiszorította a hatalomból a fehér telepeseket, akik a 2000-ben elindított földreform és üldözések elől elmenekültek.

Azóta is a likviditás hiánya, az infláció és a tömeges munkanélküliség a jellemző, és a helyzet tovább romlott az utóbbi hónapokban az olyan alapvető fontosságú termékek, mint az üzemanyag vagy a gyógyszerek hiánya miatt.

Emmerson Mnangagwa, aki 2017 végén vette át a hatalmat Robert Mugabétól, azt ígérte, hogy felvirágoztatja a gazdaságot, ám az áhított külföldi befektetők nem hajlandóak beruházásokra. Mnangagwa elnök vasárnap indult öt országot felölelő körútra, amelynek első állomása Oroszország, az utolsó pedig a Világgazdasági Fórum helyszíne, a svájci Davos lesz.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×