eur:
392.77
usd:
366.02
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
La Plaine-Saint-Denis, 2017. május 3.Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje és Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszter, független jelölt (j), mielőtt megkezdődik élő televíziós vitájuk a Párizstól északra fekvő La Plaine-Saint-Denisben négy nappal a francia elnökválasztás második fordulója előtt, 2017. május 3-án. (MTI/EPA/AFP pool/Eric Feferberg)
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Eric Feferberg

Beindult a francia kampány: Macron konzultál, Le Pen csendben kivár

Emmanuel Macron francia elnök kedden "nagy nemzeti vitának" elkeresztelt nemzeti konzultációba kezd, míg a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke, Marine Le Pen is beindította kampányát a májusi európai parlamenti választásokra készülődve, de egészen máshogy.

Nagyon rég, szinte az elnökválasztás óta hangoztatja Emmanuel Macron francia elnök azt, hogy egy olyan, folyamatos párbeszédet szeretne a franciákkal, ahol az a bizonyos demokratikus deficit, ami a '90-es évek óta jellemzi az európai országokat, csökkenthető - Szűcs Anita, a Corvinus Egyetem docense az InfoRádiónak elmondta,

az elitista vezetés visszahozná valahogy a választók akaratát a napirendre.

"Ennek adott egy lökést a sárgamellényesek mozgalma, ahol a nép hangja megszólalt. Ez elegyedett nagyon sok erőszakos cselekménnyel is, aminek hatására a kormányfő és az elnök is azt hangoztatta, értik az elégedetlenséget, de az erőszakot nem fogadják el. Úgy gondolják,

itt az ideje, hogy tárgyalóasztalnál beszéljék meg a dolgokat, és gyűléseket hívnak össze, ahol a franciák elmondhatják a véleményüket"

- írta le a politikai elgondolást Szűcs Anita.

A konzultáció során különféle kérdéseket tesznek fel a franciáknak, de bárki megfogalmazhat bármit; a városházán lehet leadni a különböző véleményeket a menekültkérdéstől az közigazgatásig. "Nincs tabukérdés, bármiről lehet véleményt nyilvánítani. Előre megfogalmazott kérdések is vannak, amik segíthetik a polgárok véleményformálását. Ilyen például az, hogy milyen adókat lehetne először csökkenteni, vagy hogyan lehetne a környezetvédelmi intézkedéseket hatékonnyá tenni, esetleg van-e felesleges közigazgatási szerv, amiért az emberek már nem fizetnének az adójukon keresztül" - tette hozzá.

Mindeközben

Marine Le Pen "nagyon furcsa, izgalmas helyzetben van",

próbálva politikai tőkét kovácsolni a sárgamellyénesek akcióiból, akiknél viszont azt látni, nagyon heterogén társaság, de egy vonásban hasonlítanak az ide tartozók: a régi intézmények, pártok felé egységes bizalmatlansággal fordulnak. Marine Le Pen nagyon nehezen tud tehát ezekből a megmozdulásokból politikai tőkét kovácsolni.

Mint Szűcs elmondta, a megmozdulások kilencedik hetén is túl Le Pen nagyon a

háttérben van, pártja ifjú aktivistáit küldi ki a sárgamellényesek közé; Le Pen ugyanis része annak a politikai elitnek, ami az elmúlt évtizedekben a franciák egy részében frusztrációt keltett és amitől, úgy érzik, nem lehet megoldást várni.

A francia jobboldalon hatalmas átrendeződés van Francois Fillon és a republikánusok mélyrepülésével, az ő szavazóikat próbálják a szélsőjobboldaliak maguk mellé állítani. Hogy mennyire fog ez sikerülni, az majd kiderül, ám az biztos, hogy "Macron és Le Pen fej fej mellett haladnak, hol az egyik, hol a másik erősít bele" - értékelte a helyzetet Szűcs Anita.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×