eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kiszámolták, mennyit veszít az USA a harmadik hete tartó leállással

Az Egyesült Államok 800 ezer szövetségi alkalmazottja közül 420 ezer ugyan bejár munkahelyére, de harmadik hete nem kap bért, 380 ezernek még csak be sem kell járnia..

Az amerikai gazdaság heti 1,2 milliárd dollárt is veszíthet, ha elhúzódna a kormányzati intézmények és ügynökségek finanszírozásának részleges felfüggesztése - jelentette ki Kevin Hassett, az amerikai elnök gazdasági kérdésekben illetékes tanácsadója.

A veszteségek első látásra nem tűnnek túl nagynak a Politico című lap szerint, a GDP-t csupán 0,05 százalékponttal csökkenthetik, de ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy elérhetetlen legyen az idei évre célként kitűzött 3 százalékos gazdasági növekedés.

Pénteken már 21. napja csak a legfontosabb kormányzati intézmények működnek az Egyesült Államokban, miután Donald Trump elnök nem írta alá az ideiglenes költségvetést arra hivatkozva, hogy az nem tartalmazza az amerikai-mexikói határra építendő fal ötmilliárd dolláros költségét.

Az AP hírügynökség megjegyzi, hogy

a péntekkel záródó hét lesz az első, amikor az alkalmazottak nem kapják meg a bérüket.

A Fitch nemzetközi hitelminősítő szerdán arra figyelmeztetett, hogy ronthat az Egyesült Államok adósi besorolásán, "ha nem indul újra a kormányzati intézmények finanszírozása március 1-jéig, és ha gond merülne fel az adósságplafon emelésével".

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×