INFORÁDIÓ 
2019. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella

románia

európai unió

soros elnökség

Bukarest, 2019. január 11. Viorica Dancila, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Románia miniszterelnöke (j) és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a bukaresti kormányhivatalban, a Viktória-palotában 2019. január 11-én. Románia január 1-től fél éven át látja el az EU soros elnöki tisztségét. MTI/AP/Vadim Ghirda

Aggódik a romániai demokrácia helyzete miatt Jean-Claude Juncker

Komoly csorbát ejtene a román jogállamiságon, ha a bukaresti törvényhozás elfogadná az amnesztia-törvényt – mondta Jean-Claude Junkcer, az Európai Bizottság elnöke Bukarestben, az Európai Unió Tanácsának román elnökségét megnyitó ceremónia után. A bizottság elnöke mégis arra kérte a román államfőt: teremtsen stabilitást Európában.

A George Enescu Filharmonikusok koncertje nyitotta meg az Európai Unió Tanácsának román elnökségét pénteken a bukaresti Atheneum neoklasszikus koncerttermében.

Donald Tusk az Európai Tanács elnöke sokak meglepetésére románul mondta köszöntőbeszédét, amelyben az európai értékek, a közélet szabadsága és tisztessége védelmére szólította fel a román elnökletet.

Nem sokkal később az Európai Bizottság elnökével tartott közös sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis román államfő figyelmeztetett: a megtisztelő feladat rendkívül nehéz nemzetközi helyzetben érte Romániát.

„Fontos és összetett európai politikai fejlemények kontextusában vesszük át a Tanács elnökségét: az Európa jövőjét meghatározó Európai Parlamenti választások, a Brexit-folyamat, a bevándorlás- és biztonságpolitikai kihívások, és a költségvetési viták időszakában” - sorolta Klaus Iohannis államfő.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is a külpolitikai kihívásokról szólt.

„Bízom Önben, elnök úr, hogy megfelelően tudja kezelni ezt a nehéz, sőt tragikus helyzetet. A román elnökségnek biztosítania kell Európa stabilitását és új reménnyel eltölteni szíveinket” - mondta a bizottság elnöke.

A sajtótájékoztató végén mindazonáltal a luxemburgi és a román politikus kénytelen volt elvonatkoztatni az európai értékek retorikai domborulataitól, és aktuálpolitikai kérdésekre válaszolni.

Egy román újságíró kérdésére Jean-Claude Juncker elárulta: aggódik a romániai demokrácia helyzete miatt.

Azt mondta: ha a bukaresti törvényhozás elfogadja az amnesztia-törvényt, az komoly csorbát ejtene a román jogállamiság építményén.

Romániában ugyanis a kormányzó szociáldemokrata párt már hónapok óta próbál tető alá hozni egy olyan törvényt, amely az ellenzék szerint azt az egyetlen célt szolgálja, hogy felmentse a korrupció vádjával már kétszer is bíróság elé állított Liviu Dragnea pártelnököt. A múlt hónapban 163 ellenzéki képviselő terjesztett bizalmatlansági indítványt a parlament elé „Dragnea bábkormányának” távozását sürgetve.

Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Kapcsolódó hang

Román soros elnökség
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018