eur:
392.96
usd:
365.88
bux:
66584.68
2024. április 26. péntek Ervin
Viorica Dancila, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Románia miniszterelnöke (j) és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a bukaresti kormányhivatalban, a Viktória-palotában 2019. január 11-én. Románia január 1-től fél éven át látja el az EU soros elnöki tisztségét.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Aggódik a romániai demokrácia helyzete miatt Jean-Claude Juncker

Komoly csorbát ejtene a román jogállamiságon, ha a bukaresti törvényhozás elfogadná az amnesztia-törvényt – mondta Jean-Claude Junkcer, az Európai Bizottság elnöke Bukarestben, az Európai Unió Tanácsának román elnökségét megnyitó ceremónia után. A bizottság elnöke mégis arra kérte a román államfőt: teremtsen stabilitást Európában.

A George Enescu Filharmonikusok koncertje nyitotta meg az Európai Unió Tanácsának román elnökségét pénteken a bukaresti Atheneum neoklasszikus koncerttermében.

Donald Tusk az Európai Tanács elnöke sokak meglepetésére románul mondta köszöntőbeszédét, amelyben az európai értékek, a közélet szabadsága és tisztessége védelmére szólította fel a román elnökletet.

Nem sokkal később az Európai Bizottság elnökével tartott közös sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis román államfő figyelmeztetett: a megtisztelő feladat rendkívül nehéz nemzetközi helyzetben érte Romániát.

„Fontos és összetett európai politikai fejlemények kontextusában vesszük át a Tanács elnökségét: az Európa jövőjét meghatározó Európai Parlamenti választások, a Brexit-folyamat, a bevándorlás- és biztonságpolitikai kihívások, és a költségvetési viták időszakában” - sorolta Klaus Iohannis államfő.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is a külpolitikai kihívásokról szólt.

„Bízom Önben, elnök úr, hogy megfelelően tudja kezelni ezt a nehéz, sőt tragikus helyzetet. A román elnökségnek biztosítania kell Európa stabilitását és új reménnyel eltölteni szíveinket” - mondta a bizottság elnöke.

A sajtótájékoztató végén mindazonáltal a luxemburgi és a román politikus kénytelen volt elvonatkoztatni az európai értékek retorikai domborulataitól, és aktuálpolitikai kérdésekre válaszolni.

Egy román újságíró kérdésére Jean-Claude Juncker elárulta: aggódik a romániai demokrácia helyzete miatt.

Azt mondta: ha a bukaresti törvényhozás elfogadja az amnesztia-törvényt, az komoly csorbát ejtene a román jogállamiság építményén.

Romániában ugyanis a kormányzó szociáldemokrata párt már hónapok óta próbál tető alá hozni egy olyan törvényt, amely az ellenzék szerint azt az egyetlen célt szolgálja, hogy felmentse a korrupció vádjával már kétszer is bíróság elé állított Liviu Dragnea pártelnököt. A múlt hónapban 163 ellenzéki képviselő terjesztett bizalmatlansági indítványt a parlament elé „Dragnea bábkormányának” távozását sürgetve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×