INFORÁDIÓ
2021. május 9. vasárnap
Gergely

bécs

kávéspohár

műanyag

papír

szemét

hulladék

környezetvédelem

Ilyen automatáknál lehet majd visszaadni a kávéspoharakat Bécsben (fotó: PID / Ismail Gokmen)

Nagy fába vágta a fejszéjét az osztrák főváros

InfoRádió

Jelentős kezdeményezés indult a kávékultúrájáról is ismert városban. A sajátos kezdeményezést a bécsi városháza is támogatja. Nálunk részben a fesztiválokról lehet ismerős a rendszer.

Január közepétől eldobható helyett többször használatos pohárban adják az elvihető kávét Bécsben. Az akcióban részt vevő kávézók, pékségek eldobható helyett a Cup Solutions speciális, többször is használható poharaiba töltik ki az elvitelre kért kávékat. Ezeket aztán a vevők, miután megitták a kávéjukat,

egy közeli, az akcióban résztvevő üzletben vagy a forgalmas csomópontokon, megállókban elhelyezett myCoffeeCup-automatáknál adhatják vissza.

Minden visszaadott pohárért 1 eurós kupont kapnak, amit újabb kávéra vagy egyéb termékekre – süteményre, ásványvízre stb. – válthatnak be. A résztvevő üzleteket és az automatákat egy okostelefonos alkalmazás segítségével lehet megtalálni.

A hagyományos eldobható poharak átlagos használati ideje mindössze 15 perc - hívta fel a figyelmet Bauer Krisztina, Bécs Város Külképviseleti Irodájának sajtóreferense. Bécsben évente körülbelül 84 millió egyszer használatos kávéspoharat használnak, ezeket szeretnék kiváltani az újfajta pohárral.

A speciális, hőálló és formatartó polipropilén poharakat a Cup Solutions tisztítja. Az egész üzem környezetbarát, ezért kitüntetést is kaptak: olyan mosogatási technológiát fejlesztettek ki, amelyhez szinte alig kell vegyszert használniuk, a telephelyükön napenergiát használnak, a hőenergiát visszacsatolják, így jóval kevésbé terhelik a környezetüket. Az elhasználódott poharakat pedig 100 százalékben újrahasznosítják: építőanyag és különböző gyerekjátékok készülnek belőlük.

A számítások szerint a többször használatos poharas megoldással

évi 1344 lucfenyőt lehet megkímélni a kivágástól és mintegy 2.500 háztartás éves energiafogyasztásának megfelelő energiát megspórolni. Ha ezt elektromos buszba táplálnák be, az 30 emberrel a fedélzetén 150-szer megkerülhetné a földet.

A kezdeményezés Bauer Krisztina szerint jól kiegészíti azt a kezdeményezést, amely a saját bögre, termosz használatára biztatja a lakosságot. Aki ugyanis ezt nem tudja megtenni, de mégis szeretne környezettudatosabban kávézni, január közepétől számos helyen választhatja a többször használatos poharakat.

Nyitókép: PID / Ismail Gokmen

Kapcsolódó hang

Bécs és a kávéspoharak újrahasznosítása - Bauer Krisztina, Bécs Város Külképviseleti Irodájának sajtóreferense
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Gömöry Pál

Nyolcvanöt éves korában pénteken elhunyt Gömöry Pál olimpikon vitorlázó....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018