eur:
394.55
usd:
369.9
bux:
65248.03
2024. április 19. péntek Emma
Orbán Viktor miniszterelnök (b) katonai tiszteletadással fogadja Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt Budapesten, a Parlament előtti Kossuth téren 2017. július 18-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Orbán Viktorról beszélt a CNN-ben az izraeli kormányfő

Benjámin Netanjahu az amerikai hírtelevíziónak adott interjúban méltatta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt az antiszemitizmus elleni fellépéséért. 

Az amerikai hírtelevízió az antiszemitizmus európai erősödését feltáró közvélemény-kutatás nyomán kérdezte az izraeli kormányfőt, aki dicsérte Orbán Viktort az antiszemitizmus elleni küzdelméért, kiemelve, hogy egy szervezetet is létrehozott ebből a célból. Az izraeli kormányfő közvetve az európai Tett és Védelem Liga nevű, antiszemitizmus elleni központ tevékenységére utalt.

Netanjahu felhívta a figyelmet rá, hogy az antiszemitizmus régi, a zsidókkal szembeni előítéletei mellett

megjelent az antiszemitizmus új, Izrael létjogosultságát tagadó változata, amely nem ismeri el, hogy a zsidóknak joguk lenne saját államukhoz, és Izrael-ellenességet hirdet.

Ezt az új antiszemitizmust az izraeli kormányfő szerint a szélsőséges jobboldali erők mellett szélsőséges baloldaliak is hangoztatják.

Netanjahu kiemelte az európai vezetők felelősségét, és Orbán Viktor mellett megemlítette Angela Merkel német kancellár és Milos Zeman erőfeszítéseit a zsidó-, és Izrael -ellenességgel szembeni harcban. Hangsúlyozta az oktatás fontosságát, különös tekintettel arra, hogy

a CNN felmérése szerint az európaiak közül minden huszadik, sőt Franciaországban a 18 és 34 év közötti fiatalok ötöde nem is hallott a holokausztról.

A CNN az interjú kapcsán utalt arra, hogy a hét országra - Ausztriára, Franciaországra, Németországra, Nagy-Britanniára, Magyarországra, Lengyelországra és Svédországra kiterjedő felmérésben Magyarországon volt a legmagasabb, tizenkilenc százalék a zsidókról kedvezőtlen véleményt hangoztatók aránya, noha ott is alulmaradt a huszonegy százalékos kedvező véleménnyel szemben.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×