eur:
393.31
usd:
367.84
bux:
67167.93
2024. április 26. péntek Ervin
Brüsszel, 2018. március 23.Theresa May brit miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Európai Unió tagállamai kétnapos állam- és kormányfői csúcstalálkozójának első napi ülésének végén Brüsszelben 2018. március 23-án hajnalban. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Nyitókép: JULIEN WARNAND

Szakértő a brexitről: nagy tűzijáték várható

A brit kormány jóváhagyta a szigetország uniós tagságának megszűnéséről szóló megállapodástervezetet - jelentette be Theresa May miniszterelnök.

2020 decemberéig megmarad a piaci szabályozási környezet az Egyesült Királyság és az unió között, ha a parlamenten is sikerül végigvinni a tervezetet, illetve az EU is rábólint – értékelte a brit kormány döntését Gálik Zoltán. A Budapesti Corvinus Egyetem docense az InfoRádiónak hozzátette: fennmarad az Európai Bíróság joghatósága is, valamint egy vámterület lesz a szigetország és az Európai Unió között. A dinamikus igazodásnak köszönhetően a távozó állam

továbbra is át fogja ültetni az uniós szabályokat saját jogrendszerében 2020 végéig,

a szociális, környezetvédelmi és munkaügyi szabályok területén nem alkalmazhat alacsonyabb szintű szabályokat az Egyesülg kitályság.

A szakértő szerint nem sikerült megnyugtatóan rendezni az ír - észak-ír határ ellenőrzésének kérdését. „Nagy tüzijáték várható a mai napon is”, hiszen a DUP, a brit kormánypárt észak-ír koalíciós partnere jelezte, hogy ebben a formában nem támogatja a megállapodást, hiszen – ha nem sikerül megállapodni a hosszútávú kapcsolatrendszerről – 2020 után is közös bizottság döntene arról, hogy Észak-Írország mikor lép ki az átmeneti vámunióból. Ez szerintük messze van attól, hogy az ország visszakapja a szuverenitását – emelte ki Gálik Zoltán.

Azok az uniós állampolgárok, akik öt éve az Egyesült Királyság területén élnek, a jelenlegi feltételek mellett kaphatják meg a letelepedési engedélyt, majd állampolgársághoz is folyamodhatnak.

A Budapesti Corvinus Egyetem docense kifejtette: kérdés, hogy a kormány egyben marad-e, hiszen a szerdai megbeszélésen 9 miniszter jelezte, hogy nem támogatja a megállapodást, továbbá a parlamentben nincs meg Theresa Maynek az a többség a kormányporton belül, mely megszavazná a dokumentumot. Így a brit miniszternek szüksége van a DUP vagy a – szintén szkeptikus – Munkáspárt támogatására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×