eur:
392.36
usd:
366.07
bux:
66785.92
2024. április 26. péntek Ervin
Izraeli légitámadás Gáza ellen 2018. november 12-én, miután egy palesztin aknavetős támadásban hat izraeli megsebesült, köztük egy 19 éves életveszélyesen. Az előző este a Gázai övezetet uraló Hamász hét fegyverese, köztük egy helyi parancsnok életét vesztette egy izraeli légicsapásban, amely előtt izraeli kommandósok behatoltak az övezetbe.
Nyitókép: Hatem Musza

Szállodát rombolt le az izraeli légierő

Az izraeli légierő csapást mért egy szállodára a Gázai övezet székvárosában, az épület megsemmisült - közölte keddre virradóra a Maan palesztin hírügynökség.

Áldozatokról nincsenek hírek. A Maan jelentése szerint a Gáza központjában lévő Amal szálloda a palesztin belügyminisztériumnak volt alárendelve.

Néhány órával korábban hírügynökségek arról számoltak be, hogy az izraeli légierő csapást mért a Hamász iszlamista szervezet tévéjének székházára is, és lerombolta az ötemeletes épületet.

Az izraeli védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a harci gépek és helikopterek, drónok és harckocsik néhány óra leforgása alatt az övezetet uraló Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű iszlamista szervezet mintegy hetven létesítményére mértek csapásokat, válaszul arra, hogy a palesztin területről legalább 300 rakétát és lövedéket lőttek ki Izrael területére.

A megsemmisített palesztin célpontok között katonai támaszpontok, őrhelyek, föld alatti alagutak és fegyvergyártó üzemek vannak.

A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint az izraeli támadásokban három palesztin halt meg, és 15-en megsebesültek. Az izraeli mentőszolgálat keddre virradóra Twitter-üzenetében közölte, hogy a palesztin támadásoknak 53 izraeli sebesültje van. Nagy részük könnyebb, illetve közepesen súlyos sebesüléseket szenvedett, vagy pánikrohamot kapott, de két embernek válságos az állapota.

A fegyveres konfliktus miatt kedden zárva maradnak az iskolák a Gázai övezetben.

A hétfő délután fellángolt konfliktus közvetlen előzménye, hogy

előző éjjel izraeli kommandósok civil ruhában és járművel behatoltak a Gázai övezetbe, hogy ott titkos küldetést hajtsanak végre.

Az akció kudarcba fulladt, tűzharc tört ki, amelyben hét palesztin életét vesztette, köztük a Hamász katonai szárnyának egyik parancsnoka, izraeli oldalon pedig egy alezredes. Az izraeli katonák kimenekítésekor az izraeli légierő számos rakétát lőtt ki gázai célpontokra.

Az al-Majadín pánarab hírtelevízió értesülései szerint Izrael a Hamász katonai szárnyának, az Izzaddín al-Kászem Brigádok második számú parancsnokára, Marván Íszára vadászott. Ísza az izraeli hatóságok körözési listájának élén áll. Ő a brigádok hierarchiájában a második Mohammed Dejf után, aki ellen az elmúlt években Izrael több merényletet hajtott végre. A támadásokban Dejf egyik szemére állítólag megvakult, elvesztette egyik karját, és egyes hírek szerint megbénult. Négy ével ezelőtt a feleségét és két gyerekét is megölték. A súlyos sebesülések miatt Dejf ma már a palesztin ellenállásnak csupán jelképes vezetője, a brigádokat ténylegesen Marván Ísza vezeti.

A Wafa palesztin hírügynökség keddre virradóra közölte, Mahmúd Abbász palesztin elnök arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy haladéktalanul avatkozzon be, és állítsa le az izraeli agressziót a Gázai övezetben. Abbász telefonon beszélt több ország vezetőjével az ottani helyzetről, és arra kérte őket, hogy ne engedjék a helyzet súlyosbodását, a rombolás folytatását, akadályozzák meg, hogy a térség még ingatabbá váljék.

Egyiptom önmérsékletre szólította fel Izraelt és a palesztin csoportokat. Az egyiptomi média híradásai szerint Kairó intenzív tárgyalásokat folytat velük a válság rendezése érdekében.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×