INFORÁDIÓ 
2018. november 20. kedd
Jolán

cnn

donald trump

egyesült Államok

Kitiltották a Fehér Házból, miután vitatkozott az elnökkel

Kitiltották a Fehér Házból, miután vitatkozott az elnökkel

Infostart / MTI

Felfüggesztette a Fehér Ház a CNN tudósítójának akkreditációját, a hírcsatorna szerint példátlan döntés született.

Jim Acosta akkreditációját azután vonták meg, hogy heves szócsatába keveredett Donald Trumppal az elnök szerdai sajtótájékoztatóján. A CNN szerint a döntés precedens nélküli. Acosta, aki nem először szócsatázott Trumppal,

azzal váltotta ki az amerikai államfő haragját, hogy az Egyesült Államok déli határához tartó menekültkaravánról kérdezte.

A CNN fehér házi tudósítója kérdőre vonta Trumpot, hogy miért minősítette a karavánt inváziónak. Az elnök nem volt hajlandó kielégítő választ adni a kérdésre, és elfordult Acostától, aki viszont ezt nem hagyta annyiban, és tovább kérdezett.

"Elég volt!" - ismételte ezt követően Trump, majd türelmét végleg elveszítve felszólította a riportert, hogy tegye le a mikrofont. A Fehér Ház egy női alkalmazottja megpróbálta elvenni Acostától a mikrofont, aki viszont eleinte ellenállt.

"A CNN-nek szégyellnie kellene magát, hogy náluk dolgozik. Maga egy faragatlan, szörnyűséges figura, és nem kéne a CNN-nél dolgoznia"

- mondta Acostának Trump. A mikrofon egy másik tudósítóhoz került, de Acosta ismét felállt, és a Trump bírálóinak küldött csőbombákról kérdezett. "Üljön le. Amikor álhíreket terjeszt, amit a CNN gyakran tesz, maga a nép ellensége" - reagált Trump.

Sarah Huckabee Sanders fehér házi szóvivő közleményében azzal indokolta az akkreditáció megvonását, hogy a CNN tudósítója

"rátette a kezét" a mikrofonért nyúló fiatal fehér házi gyakornoknőre.

Az esetről készült felvételeken az látható, hogy a helyzet hevében Acosta hirtelen ráfog a hölgy karjára. A CNN közleményben állt ki tudósítója mellett, hamis vádaskodással gyanúsította meg Sanderst, a döntést pedig a demokráciára jelentő fenyegetésnek minősítette. Az amerikai műsorszóró cég hangsúlyozta, hogy a fehér házi döntés "precedens nélküli". A Fehér Házi Tudósítók Szövetsége (WHCA) elítélte Acosta "megbüntetését", és a döntés visszavonására szólította fel a Fehér Házat.

Sarah Huckabee Sanders az akkreditáció felfüggesztésével kapcsolatban közölte azt is: "annak ténye, hogy a CNN büszke munkatársuk viselkedésére, nemcsak undorító, hanem annak példája, milyen felháborítóan semmibe vesznek mindenkit, köztük fiatal nőket, aki ebben a kormányban dolgozik".

Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018