eur:
392.72
usd:
366.07
bux:
66746.01
2024. április 25. csütörtök Márk
Washington, 2018. szeptember 28.Brett Kavanaugh amerikai főbírójelölt az amerikai szenátus igazságügyi bizottságának meghallgatásán a kongresszus washingtoni épületében 2018. szeptember 27-én. Kavanaugh-t három nő vádolja szexuális kényszerítéssel. (MTI/EPApool/Tom Williams)
Nyitókép: MTI/EPApool/Tom Williams

Jól jött Trumpnak a hamis vádló

Hazudott, amikor nemi váddal illette a Trump amerikai elnök vonalát követő egyik főbírót – ezt ismerte el egy amerikai nő, amit az amerikai kongresszusi választások előtt a Trump-tábor és a demokraták is megpróbálnak kihasználni.

Az amerikai kongresszusi választások előtti túlfűtött hangulatban még mindig téma Trump elnök ultrakonzervatív főbírója, Brett Kavanaugh és az, hogy nemi erőszakot követett-e el.

Kavanaugh a liberálisok szemében annak jelképévé vált, hogy a Trump-féle Amerika hímsoviniszta nőgyűlölő, míg a Trump-hívők szerint a demokraták összeesküvése nyomán meghurcolták.

Az egyik vádlóról szóló hírek után viszont Trump egy montanai kampány-fellépésében „gonosz hazudozónak” nevezte a bíró egyik vádlóját és a Twitteren feltette a kérdést: „Mikor mondják el a többiek, hogy mi történt?” Ezzel arra utalt, hogy a bíró többi vádlója, köztük is a szenátusi Igazságügyi Bizottság előtt érzelmes vallomást tévő Christine Blasey Ford professzor vádjai is hamisak.

Az újabb ügy szeptemberben pattant ki, amikor egy demokrata szenátor névtelen levelet kapott egy nőtől, aki azt állította: Kavanaugh, barátjával együtt, egy autóban többször megerőszakolta.

A korábban is szexuális kihágással megvádolt bírót újra kérdőre vonták, ő vehemensen tagadta a vádat.

Néhány nappal később, október elején egy Judy Munro-Leighton nevű nő emailt írt a bizottságnak, és azt mondta, hogy ő volt egy kaliforniai névtelen levél szerzője. Múlt csütörtökön már azt állította, hogy nem ő írta a levelet, és hogy soha nem találkozott Kavanaugh-val. „Csak figyelmet akartam, taktika és mesterkedés volt” – ismerte el. Ezek után a szenátusi bizottság elnöke „hamis vádak” miatt igazságügyminisztériumi vizsgálatot kért az ügyében.

Az esetet pártpolitikai szimpátiától függően kommentálják Amerikában. A liberális Vox magazin például kiemeli: Trump azt sejteti, hogy egyik vádlónak sem szabad hinni, „de ez nem így van”, mert két másik vádló „hihető állításokkal” állt elő. A Vox még arra is utal, hogy a nemierőszak-vádak 2-8 százaléka hamis csak általában. Ugyanakkor egy másik vádló, Julie Swetnick és ügyvédje esetében is igazságügyi vizsgálatot kért a bizottság, mert „konspiráltak, hogy hamis állításokat tegyenek a testület előtt” – írta annak elnöke.

Mindeközben a konzervatív Fox News egyszerűen idézi Chuck Grassley republikánus szenátort, a Kavanaugh ügyében vaskos jelentést készítő vizsgálóbizottság vezetőjét. Grassley emlékeztetett: több mint 40 embert hallgattak meg, figyelték a közösségi és hírmédiát és bizonyítékokat tekintettek át. Ezek alapján

„sem a Bizottság, sem az FBI nem talált olyan bizonyítékot, amely bármelyik szexuális támadásról szóló vádat is megerősítette volna a főbíróval szemben”

– mondta.

A Legfelsőbb Bíróság legújabb tagját október 6-án 50 igen és 48 nem szavazat ellenében választották be a testületbe.

Mindeközben a közvéleménykutatások szerint országos, de nem választókerületi szinten a demokratákat 2 százalékkal többen kedvelik, mint a republikánusokat. Ugyanakkor meglepő módon a demokrata beállítottságú női szavazók között 6 százalékkal visszaestek, a független női választók estében pedig korábbi 33 százalékos előnyük két százalékra csökkent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×