eur:
393.74
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Salzburg, 2018. szeptember 20.Emmanuel Macron francia elnök az Európai Unió salzburgi nem hivatalos csúcstalálkozójának végén tartott sajtóértekezletén 2018. szeptember 20-án. (MTI/AP/Matthias Schrader)
Nyitókép: Matthias Schrader

Szakértő: a nyugdíjreformból nem engednek a franciák

Bár belügyminisztere lemondása nyomán Emmanuel Macron francia államfőnek némileg át kell alakítania kormányát, kormányválságról nincs szó – vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Franciaországban közel azonos támogatottsággal vághat bele az európai parlamenti kampányba Emmanuel Macron államfő pártja és a Marine Le Pen által vezetett Népi Tömörülés.

Franciaországban, ahogy tavasszal a munkaerő-piaci törvények módosítása okán, az utóbbi napokban a nyugdíjreform tervezete miatt vonultak több városban is tüntetők az utcára – mutatott rá az InfoRádió Aréna című műsorában Szűcs Anita, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. A francia államfő elnöki programjában azt ígérte, hogy a jelenlegi 42 párhuzamosan futó, sokszor egymásnak ellentmondó nyugdíjrendszert egységessé teszi – emlékeztetett a szakértő.

„A franciák számára ez megint a szociális vívmányoknak az a pontja, amiből nem szeretnének semmiképp engedni”

– hangsúlyozta. Az egyik legkényesebb kérdés a közszféra és versenyszféra egy kalap alá hozása, a másik a nyugdíjak maximalizálása.

Igaz, Magyarországról tekintve a javaslat szerinti maximális évi 120 ezer eurós nyugdíj nem is tűnik annyira felháborítónak. A politikai támogatottsága meg is van a reformoknak – tette hozzá Szűcs Anita.

„A macroni politika alapvetően nem egy saját hátországra támaszkodik, hanem tulajdonképpen elcsipegetett szavazókat” – fogalmazott a szakértő, aki szerint nincs kormányválság Franciaországban. Bár átalakítások zajlanak, de ez „megszokott francia recept népszerűségvesztés esetén”. Az erős elnöki program mögött jelentős parlamenti támogatás van” – emelte ki.

Emmanuel Macron nemrég néhány nappal elhalasztotta a belügyminisztere és egyik legfőbb politikai szövetségese, Gérard Collomb lemondását miatt szükségessé vált kormányátalakítást. Azt a találgatást, hogy az államfőnek nehézségbe ütközik az elképzelésének megfelelő új kormányt összeállítania, mert több politikus állítólag visszautasította a belügyi tárca vezetésére érkezett ajánlatot, az elnöki hivatal ostobaságnak minősítette.

Történelmi mélyponton a korábbi kormánypárt

Egyre több közvélemény-kutatás jelenik meg Franciaországban az európai parlamenti választásra készülve. A Budapest Corvinus Egyetem docense tájékoztatott: fej-fej mellett halad valamivel több mint 20 százalékkal a Marine LePen vezette Népi Tömörülés és az Macron pártja, az En Marche. A következő nagy befutó a konzervatív jobboldal, a Republikánus Párt, ami mintegy 13 százalékon áll.

A korábbi kormánypárt, a Szocialista Párt utóbbi mögött 5-6 százalékkal van lemaradva, ami történelmi mélypontnak számít – tette hozzá Szűcs Anita. Még a szélsőbaloldal is megelőzte őket. Mindennek okáról Szűcs Anita a következőképp fogalmazott: „nem ért be az a baloldali mondanivaló amit tudnának mondani a mostani társadalmi problémákra, amit jól tudnának kommunikálni a gazdasági vívmányok átalakításával kapcsolatban, akár itt a munkanélküliség, akár Franciaországban a szegénység, akár az új témákra a globalizációra, akár a gazdasági részét nézzük, akár az egyenlőtlenségeknek a megnövekedésére”.

Emmanuel Macron korábban mozgalomként induló pártja mind a jobb, mind a baloldalról vonzott szavazókat – tette hozzá a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×