eur:
392.53
usd:
365.83
bux:
66755.33
2024. április 25. csütörtök Márk

Megerőszakoltak és megöltek egy oknyomozó újságírót Bulgáriában

Nemi erőszak és brutális gyilkosság áldozata lett Viktorija Marinova bolgár oknyomozó újságíró - jelentette vasárnap a Terminal 3 című bolgár hírportál és az OCCRP újságíró szervezet.

A Terminal 3 jelentése szerint Marinovát a román határon, a Duna partján fekvő Ruszében gyilkolták meg, és halála előtt meg is kínozhatták.

Egyelőre nem tudni, hogy Marinova meggyilkolása összefüggésben áll-e a munkájával. A televíziós riporter korrupciós ügyek után kutatott. Legutóbb a GP-gate nevű ügy feltárásán dolgozott, melyben több újságíró annak járt utána, hogy építési vállalkozások és tanácsadó cégek hogyan rövidítették meg az adófizetőket több millió levával európai uniós támogatásokból. Az ügy onnan kapta nevét, hogy az esetenként a projektek 30-40 százalékát kitevő "korrupciós felárak" szálai a GP nevű vállalatcsoportnál futottak össze.

Harlem Désir, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadságért felelős képviselője a Twitteren megdöbbenésének adott hangot a "szörnyű gyilkosság" miatt. "Sürgősen teljes körű és alapos vizsgálatra van szükség. A felelősöket el kell számoltatni" - húzta alá a francia politikus.

Az OCCRP nevű nemzetközi, oknyomozó újságírókat tömörítő szervezet szerint az újságíró utolsó anyaga szeptember 30-án ment adásba, ebben Bíró Attilával, a román RISE-projekt vezetőjével, valamint a bolgár Bivol újságírójával Dimitar Sztojanovval beszélt a GP-gate-ről. A Bivol két munkatársát őrizetbe is vették a rendőrök, amikor megpróbálták megakadályozni, hogy megsemmisítsék az EU-s támogatások eltrükközéséről szóló dokumentumokat - írta a napi.hu. Hozzátették: hasonló ügyben nyomozott Ján Kuciák, a szlovák aktuality.sk oknyomozó újságírója, akit szintén meggyilkoltak idén télen.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×