eur:
395.06
usd:
366.08
bux:
65206.8
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Szófia, 2018. október 9.Gyertyás virrasztással búcsúztatják Viktorija Marinova bolgár oknyomozó újságírót Szófiában 2018. október 8-án. A korrupciós ügyekben nyomozó harminc éves újságírónőt október 6-án holtan találták egy parkban, az észak-bulgáriai Ruszében. A bűnjelek gyilkosságra, nemi erőszakra és kínzásra utalnak. (MTI/EPA/Vaszil Donev)
Nyitókép: MTI/EPA/Vaszil Donev

Újabb letartóztatás a bolgár újságíró-gyilkosság ügyében

Németországban vettek őrizetbe egy férfit, akinek a DNS mintája egyezik azzal, amelyet a bűntény helyszínén találtak.

Új gyanúsítottat vettek őrizetbe Viktorija Marinova megerőszakolt és brutálisan meggyilkol bolgár újságíró ügyével összefüggésben Németországban - jelentette be a bolgár belügyminiszter Szófiában.

Mladen Marinov azt is elmondta, hogy a gyanúsítottól vett DNS-mint egyezik azzal, amelyet a bűntény helyszínén találtak. Szotir Cacarov legfőbb ügyész tudatta, hogy

a férfit Szeverin Kraszimirovnak hívják, és távollétében vádat emeltek ellene nemi erőszak és gyilkosság miatt, továbbá európai elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A vádhatóság vezetője szerint az eljárás jelenlegi szakaszában nem lehet megmondani, hogy a brutális bűncselekménynek volt-e köze ahhoz, hogy Marinova oknyomozó újságíró volt és milyen ügyek után kutatott. A belügyminiszter szerint egyelőre nincs erre utaló nyom. A gyanúsított egyébként az áldozathoz hasonlóan szintén ruszei, és korábban lopás miatt volt már dolga a rendőrséggel.

A hatóságok úgy tudják, hogy Kraszimirov vasárnap menekült Németországba, ahol édesanyja él. A bolgár TVN tévécsatorna állítása szerint a feltételezett elkövető nem ismerte Marinovát.

Az ügyben először egy román állampolgárt vettek őrizetbe kedden, de őt még aznap el is engedték, mert nem találtak bizonyítékot arra, hogy köze lenne a gyilkossághoz.

Marinova holttestét múlt szombaton találták meg szülővárosa, Rusze egyik parkjában, ahová futni ment. A nemi erőszak és brutális gyilkosság áldozatává vált Marinova egy helyi tévécsatorna, a TVN egyik igazgatója és két oknyomozó programjának műsorvezetője volt, és korrupciós ügyek feltárásával foglalkozott. Legutóbb a GP-gate nevű ügyön dolgozott, amelyben több újságíró annak járt utána, hogy építési vállalkozások és tanácsadó cégek hogyan rövidítették meg az adófizetőket több millió levával európai uniós támogatásokból. Az ügy onnan kapta nevét, hogy az esetenként a projektek 30-40 százalékát kitevő "korrupciós felárak" szálai a GP nevű vállalatcsoportnál futottak össze.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×