INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

interpol

eltűnés

igazgató

kína

meng hung-vej

Szingapúr, 2018. október 5.2017. július 4-én Szingapúrban készített kép Meng Hung-vejről, az Interpol nemzetközi rendőri szervezet elnökéről. Sajtóhírek 2018. október 5-én azt közölték rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy nyomozást indított a francia rendőrség, miután Meng felesége bejelentést tett férje eltűnéséről. Meng felesége nem hallott férjéről azóta, hogy Meng szeptember végén Kínába utazott. (MTI/AP/Wong Maye-E)

Friss hírek az Interpol igazgatójának eltűnése ügyében

Infostart / MTI

Nyomozást indított a francia rendőrség, miután az Interpol igazgatójának felesége bejelentést tett férje, Meng Hung-vej eltűnéséről - közölték pénteken hírügynökségek rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Meng felesége azért lépett kapcsolatba a hatóságokkal, mert nem hallott férjéről azóta, hogy Meng szeptember 29-én Kínába utazott. Az asszony gyermekeikkel Lyonban lakik, ott, ahol a nemzetközi rendőri szervezet központja van. A francia bűnügyi rendőrség kihallgatta Meng feleségét, ezt követően döntött a nyomozás megindításáról.

A nyomozásról elsőként a Europe-1 francia rádióadó számolt be. Egy, az "ügyhöz közeli forrás" az AFP francia hírügynökségnek megerősítette a rádió értesüléseit.

Az Interpol tudatta, hogy Meng Hung-vej hollétének felderítése az illetékes francia és kínai hatóságokra tartozik. Péntek este a francia belügyminisztérium bejelentette, hogy "folynak az egyeztetések a kínai hatóságokkal". Azt is közölte, hogy Meng családja az eddig a rendőrség által közölt dátumnál korábbi időponttól kezdve, azaz már szeptember 25-e óta nem hallott róla. Az asszony azt is elmondta a minisztérium szerint, hogy fenyegetéseket kapott telefonon és a közösségi hálón át.

A 64 éves Meng helyettes közbiztonsági miniszter volt Kínában, mielőtt 2016 novemberében megválasztották a 192 tagállamú, rendőrségek közötti együttműködést segítő Interpol igazgatójának. Megbízatása 2020-ig tart.

Jogvédő szervezetek aggodalmuknak adtak hangot Meng kinevezésekor, tartanak ugyanis attól, hogy Peking arra használhatja fel Meng pozícióját, hogy elfogja a külföldön élő kínai másként gondolkodókat, politikai üldözötteket. Az Interpol ezt visszautasította, arra hivatkozva, hogy alapokmányának 3. cikke tilt bármilyen politikai szerepvállalást, ezenkívül az Interpol operatív irányításával nem Meng, hanem a főtitkár, a német Jürgen Stock foglalkozik.

Nyitókép: MTI/AP/Wong Maye-E
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018