INFORÁDIÓ 
2019. július 22. hétfő
Magdolna

nyugdíj

románia

gyermek

kedvezmény

A gyerekek száma is számíthatana a nyugdíjnál Romániában

A gyerekek száma is számíthatana a nyugdíjnál Romániában

Infostart

A héten közvitára bocsátották Romániában az új nyugdíjtörvény-tervezetet. A nyugdíjakat újraszámolják, és több újdonságot is bevezetnek.

A törvény négy alapelvre épül, írta a Privátbankár a maszol.ro cikke alapján. Az első a hozzájárulás elve: a kifizetés a hozzájárulás függvényében történik. A második az egyenlőség elve: azok a nyugdíjasok, akik ugyanannyit dolgoztak, de eltérő időpontban mentek nyugdíjba, azonos pénzösszeget kapnak. A harmadik a társadalmi szolidaritás elve: az aktív dolgozó réteg a nyugdíjalaphoz való hozzájárulással fenntartja a nyugdíjas generációt. A negyedik pedig az elévülhetetlenség elve: a nyugdíjhoz való jog nem évül el.

A tervezet szerint továbbra is négy típusú nyugdíj lesz: az öregségi, az előzetes, a rokkantsági és az utódlási nyugdíj. Az öregségi nyugdíj esetében teljesíteni kell a nyugdíjkorhatárra és a szükséges szolgálati időre vonatkozó feltételeket.

Egy újdonság, hogy azok a nők, akik legalább 15 év szolgálati idővel rendelkeznek, és felneveltek legalább három gyereket, azok 16 éves koráig, hatéves korkedvezménnyel mehetnek nyugdíjba. Ehhez a negyedik gyerektől kezdve hozzájön még egy-egy év kedvezmény minden további gyermekért.

Az utódlási nyugdíjakra vonatkozó jelenlegi előírásokat azzal a kitétellel bővítették, hogy a túlélő házastárs saját nyugdíja mellé megkapja az elhunyt házastárs nyugdíjának 25 százalékát.

A tervezet egy másik újdonsága a minimális szociális segélynek mint választási lehetőségnek a bevezetése. A 15 év szolgálati időnél kevesebbel rendelkező nyugdíjasoknak három hónap áll rendelkezésükre a törvény életbe lépése előtt, hogy válasszanak a nyugdíj és a minimális társadalmi segély között, írja a maszol.ro.

Liviu Dragnea, a romániai Szociáldemokrata Párt elnöke a héten arról beszélt, hogy 2021-től "legalább a kétszeresére nő" minden nyugdíj 2016-hoz viszonyítva. Az országban eközben jelentős kormányellenes tüntetések robbantak ki.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018