eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Ljusdal, 2018. július 19.Erdőtüzet oltanak helikopterről a svédországi Ljusdal település közelében 2018. július 18-án. A szokatlan szárazság sújtotta skandináv államban napok óta harcolnak a lángokkal, eddig a tűzfészkek felét, mintegy negyvenet sikerült eloltani. (MTI/EPA/Maja Suslin)
Nyitókép: MTI/EPA/Maja Suslin

Hőmérsékleti rekord és brutális erdőtüzek Skandináviában

Egymást érik az erdőtüzek Skandináviában, az aszályos időszak és a rendkívüli forróság miatt sokfelé lángra lobbant a növényzet. Svédország nem bír a rekord mennyiségű erdőtűzzel, uniós segítséget kért.

Hetven éve nem volt ekkora aszály a Skandináv-félszigeten: a növénytakaró elszáradt, az erdők és az ültetvények is kitikkadtak. De nemcsak az aszály okoz problémát, hanem az is, hogy szokatlanul meleg van, rekord meleg értékek születnek Norvégia sarkkörön túli tájain - írja az Időkép.

Csütörtökön 32 fokot mértek Norvégia és Finnország, valamint Oroszország legészakibb tájain, és a hőhullám Svédország nagy részén közel 30 fokos hőmérsékletet hozott.

Norvégiában ráadásul "trópusi éjszakát" éltek meg, az északi Makkaur világítótoronyban elhelyezett meteorológiai állomás ugyanis rekordmagas éjszakai hőmérsékletet, 25,2 Celsius-fokot regisztrált.

Júliusban egy 73 éves rekord dőlt meg az után, hogy 32,5 Celsius-fokot mért a lappföldi Kvikkjokk-Arrenjarka meteorológiai állomás. A térségben 1945-ben 32 Celsius-fokot mértek, amely a 2018-asig a legmagasabb volt, amelyet a hőmérséklet mérésének 1888-as kezdete óta feljegyeztek.

Az aszály és forróság eredményeképp egyre többfelé kapnak lángra a száraz növények.

Több mint 40 erdőtűz sújtja Svédországot több mint 20 ezer hektáron, a tűzesetek eddig 600 millió svéd korona (18 milliárd 900 millió forint) "értékűre" becsült kárt okoztak - írta az MTI hivatalos források alapján. A tűzoltókat mintegy 500 katona segíti az oltásban két helikopter és egy utasszállító segítségével. Rajtuk kívül parti őrök, civilek és önkéntesek - a vöröskereszt szervezésében - is részt vesznek az oltási munkálatokban.

A szomszédos Norvégia 10 helikopterrel, Olaszország két hidroplánnal támogatja a lángok megfékezésére irányuló erőfeszítéseket.

Csütörtökön várhatóan a skandináv térségbe érkezik két tűzoltó-repülőgép is Franciországból, miután Svédország további segítséget kért az EU-tól.

Az oltás folyamatosan zajlik, a kárelhárításban az Európai Unió szervei is kiveszik részüket. Svédországban nem szokatlan a nyári erdőtüzek keletkezése, ám ekkora területre talán még soha nem terjedtek ki a lángok.

A hatóságok elővigyázatosságból több száz embert menekítettek ki otthonukból

az elmúlt éjszaka az erdőtüzek által leginkább sújtott Ljusdal közép-svédországi község területén, ahol mintegy 8500 hektár áll lángokban. Az egyik községbeli - a Stockholmtól mintegy 380 kilométerre északnyugatra található - Karböle települést a lángok elzárták a külvilág elől.

sosalarm.se

(Illusztráció: sosalarm.se)

A Kopernikusz Föld-megfigyelési program, amely naponta frissíti a tüzek terjedését Európában, a napokban több mint 60 tűzesetet regisztrált az északi államokban. Az Európai Erdőtűz-Információs Rendszer arra figyelmeztet, hogy a tűzveszélyes körülmények valószínűleg szélsőségesek lesznek Közép- és Észak-Európa nagy részén az elkövetkező hetekben is.

Az északi sarkvidék melegedéséről, a klímaváltozás okozta anomáliákról Lakatos Mónika éghajlatkutató, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa beszélt az InfoRádiónak. A szélsőséges időjárási jelenségek legfőbb okairól, a futóáramlatokról pedig itt olvashatnak.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×