INFORÁDIÓ 
2018. október 23. kedd
Gyöngyi

erdőtűz

skandináv országok

aszály

Hőmérsékleti rekord és brutális erdőtüzek Skandináviában

Hőmérsékleti rekord és brutális erdőtüzek Skandináviában

Infostart

Egymást érik az erdőtüzek Skandináviában, az aszályos időszak és a rendkívüli forróság miatt sokfelé lángra lobbant a növényzet. Svédország nem bír a rekord mennyiségű erdőtűzzel, uniós segítséget kért.

Hetven éve nem volt ekkora aszály a Skandináv-félszigeten: a növénytakaró elszáradt, az erdők és az ültetvények is kitikkadtak. De nemcsak az aszály okoz problémát, hanem az is, hogy szokatlanul meleg van, rekord meleg értékek születnek Norvégia sarkkörön túli tájain - írja az Időkép.

Csütörtökön 32 fokot mértek Norvégia és Finnország, valamint Oroszország legészakibb tájain, és a hőhullám Svédország nagy részén közel 30 fokos hőmérsékletet hozott.

Norvégiában ráadásul "trópusi éjszakát" éltek meg, az északi Makkaur világítótoronyban elhelyezett meteorológiai állomás ugyanis rekordmagas éjszakai hőmérsékletet, 25,2 Celsius-fokot regisztrált.

Júliusban egy 73 éves rekord dőlt meg az után, hogy 32,5 Celsius-fokot mért a lappföldi Kvikkjokk-Arrenjarka meteorológiai állomás. A térségben 1945-ben 32 Celsius-fokot mértek, amely a 2018-asig a legmagasabb volt, amelyet a hőmérséklet mérésének 1888-as kezdete óta feljegyeztek.

Az aszály és forróság eredményeképp egyre többfelé kapnak lángra a száraz növények.

Több mint 40 erdőtűz sújtja Svédországot több mint 20 ezer hektáron, a tűzesetek eddig 600 millió svéd korona (18 milliárd 900 millió forint) "értékűre" becsült kárt okoztak - írta az MTI hivatalos források alapján. A tűzoltókat mintegy 500 katona segíti az oltásban két helikopter és egy utasszállító segítségével. Rajtuk kívül parti őrök, civilek és önkéntesek - a vöröskereszt szervezésében - is részt vesznek az oltási munkálatokban.

A szomszédos Norvégia 10 helikopterrel, Olaszország két hidroplánnal támogatja a lángok megfékezésére irányuló erőfeszítéseket.

Csütörtökön várhatóan a skandináv térségbe érkezik két tűzoltó-repülőgép is Franciországból, miután Svédország további segítséget kért az EU-tól.

Az oltás folyamatosan zajlik, a kárelhárításban az Európai Unió szervei is kiveszik részüket. Svédországban nem szokatlan a nyári erdőtüzek keletkezése, ám ekkora területre talán még soha nem terjedtek ki a lángok.

A hatóságok elővigyázatosságból több száz embert menekítettek ki otthonukból

az elmúlt éjszaka az erdőtüzek által leginkább sújtott Ljusdal közép-svédországi község területén, ahol mintegy 8500 hektár áll lángokban. Az egyik községbeli - a Stockholmtól mintegy 380 kilométerre északnyugatra található - Karböle települést a lángok elzárták a külvilág elől.

sosalarm.se

(Illusztráció: sosalarm.se)

A Kopernikusz Föld-megfigyelési program, amely naponta frissíti a tüzek terjedését Európában, a napokban több mint 60 tűzesetet regisztrált az északi államokban. Az Európai Erdőtűz-Információs Rendszer arra figyelmeztet, hogy a tűzveszélyes körülmények valószínűleg szélsőségesek lesznek Közép- és Észak-Európa nagy részén az elkövetkező hetekben is.

Az északi sarkvidék melegedéséről, a klímaváltozás okozta anomáliákról Lakatos Mónika éghajlatkutató, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa beszélt az InfoRádiónak. A szélsőséges időjárási jelenségek legfőbb okairól, a futóáramlatokról pedig itt olvashatnak.

Nyitókép: MTI/EPA/Maja Suslin
A címlapról ajánljuk

Mi számít végrendeletnek?

Ügyvéd vagy közjegyző előtt is van lehetőség végrendelkezésre, de a saját kézzel írt, bizonyos...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH