eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: NASA

Példátlan szárazság sújtja a briteket

Vannak területek, ahol 48 napja egyáltalán nem esett az eső. A műholdképeken jól látszik, hogyan tűntek el a zöld területek.

Nem csak Görögországban okoz drámai helyzetet a hosszú hőség és szárazság: 1961 óta nem tapasztalt szárazság és hőhullám sújtja Nagy-Britanniát, az ország egyes részein éjszaka sem csökken a hőmérséklet a nyári nappalokon amúgy megszokott 21-24 Celsius-fok alá.

NASA
NASA

A szigetországban a hétfői volt az év eddigi legmelegebb napja, a Suffolk grófságbeli Santon Downhamben 33,3 fokot mértek. Anglia középső és délkeleti területeinek nagy részén a második legerősebb, narancsfokú riasztás van érvényben. A lakosságot pedig figyelmeztették: kerüljék a napsütést, főleg a délelőtt 11 és a délután 3 közötti órákban.

Keddi előrejelzések szerint a hőség csütörtökön vagy pénteken 35 fok felett tetőzhet.


Az országban sok helyen 54 napja nem volt számottevő csapadék, a Suffolk megyei Bury St Edmunds környékén pedig már 48 napja egyáltalán nem esett eső. A csapadékmennyiség rendszerint ötszöröse a mostaninak. Anglia egyes részein a megszokott csapadékmennyiség alig hat százalékát mérték a nyár eddigi szakaszában. A július 16-át megelőző hat hétben mindössze 47 milliméter csapadék hullott az Egyesült Királyságban.

A brit állami egészségügyi szolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy a hőség főként az idősekre, a kisgyermekekre és a krónikus betegekre lehet veszélyes. Az elmúlt hetekben több mint kétszáz ember szorult kórházi ellátásra, mert túl sokáig voltak napon.

A hetek óta tartó szárazság és a nagy meleg miatt szinte őszi táj képét mutatják a parkok, kiégett bennük a fű. A Manchestert, Liverpoolt és Umbriát ellátó United Utilities vízszolgáltató hétmillió embert érintő locsolási tilalmat rendelt el augusztus elejétől. Erre 2012 óta nem volt példa az országban. A szakemberek szerint a kánikulai hőség akár még hetekig eltarthat Nagy-Britanniában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×