INFORÁDIÓ 
2020. május 26. kedd
Evelin, Fülöp

nagy-britannia

szárazság

hőség

aszály

Példátlan szárazság sújtja a briteket

Példátlan szárazság sújtja a briteket

Infostart

Vannak területek, ahol 48 napja egyáltalán nem esett az eső. A műholdképeken jól látszik, hogyan tűntek el a zöld területek.

Nem csak Görögországban okoz drámai helyzetet a hosszú hőség és szárazság: 1961 óta nem tapasztalt szárazság és hőhullám sújtja Nagy-Britanniát, az ország egyes részein éjszaka sem csökken a hőmérséklet a nyári nappalokon amúgy megszokott 21-24 Celsius-fok alá.

NASA
NASA

A szigetországban a hétfői volt az év eddigi legmelegebb napja, a Suffolk grófságbeli Santon Downhamben 33,3 fokot mértek. Anglia középső és délkeleti területeinek nagy részén a második legerősebb, narancsfokú riasztás van érvényben. A lakosságot pedig figyelmeztették: kerüljék a napsütést, főleg a délelőtt 11 és a délután 3 közötti órákban.

Keddi előrejelzések szerint a hőség csütörtökön vagy pénteken 35 fok felett tetőzhet.


Az országban sok helyen 54 napja nem volt számottevő csapadék, a Suffolk megyei Bury St Edmunds környékén pedig már 48 napja egyáltalán nem esett eső. A csapadékmennyiség rendszerint ötszöröse a mostaninak. Anglia egyes részein a megszokott csapadékmennyiség alig hat százalékát mérték a nyár eddigi szakaszában. A július 16-át megelőző hat hétben mindössze 47 milliméter csapadék hullott az Egyesült Királyságban.

A brit állami egészségügyi szolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy a hőség főként az idősekre, a kisgyermekekre és a krónikus betegekre lehet veszélyes. Az elmúlt hetekben több mint kétszáz ember szorult kórházi ellátásra, mert túl sokáig voltak napon.

A hetek óta tartó szárazság és a nagy meleg miatt szinte őszi táj képét mutatják a parkok, kiégett bennük a fű. A Manchestert, Liverpoolt és Umbriát ellátó United Utilities vízszolgáltató hétmillió embert érintő locsolási tilalmat rendelt el augusztus elejétől. Erre 2012 óta nem volt példa az országban. A szakemberek szerint a kánikulai hőség akár még hetekig eltarthat Nagy-Britanniában.

Nyitókép: NASA
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018