eur:
392.55
usd:
366.24
bux:
66793.26
2024. április 26. péntek Ervin
Mati, 2018. július 24.Kiégett autóroncsok között egy férfi az Athéntól keletre fekvő Matiban 2018. július 24-én. A görög főváros közelében keletkezett két erdőtűz legalább hatvan ember halálát okozta, valamint házakat és autókat is elpusztított. (MTI/EPA/Jánisz Koleszidisz)
Nyitókép: MTI/EPA/Jánisz Koleszidisz

Egyre nagyobb a harag Görögországban az erdőtüzek miatt

A görög tűzoltók is a kormányra mutogatnak a tragikus erdőtüzek miatt. Szakszervezetük szerint az ország vezetése „ezernyi apró hibát vétett” és emiatt vesztek oda olyan sokan a váratlan tüzekben.

Egyre nagyobb a harag Görögországban az immár 88 ember életét követelő erdőtüzek miatt, amelyek sokkoló módon megközelítették a fővárost, Athént.

Most már a mások által késlekedéssel vádolt tűzoltók is beálltak a kormányt bírálók közé.

A 12 ezer fős Tűzoltók Szövetsége nevű szakszervezet vezetése szerint a hatóságok nemcsak hogy kínosan nem voltak felkészülve de nem is kértek bocsánatot ezért.

„Lehet, hogy a kormány azt mondja, hogy nem voltak súlyos irányítási hibák, de amiről nem beszél, az az, hogy többezer apró hiba volt. Ezekből lett egy nagy hiba és emiatt lett példátlanul magas az áldozatok száma” – mondta Dimitrisz Sztatopulosz a szakszervezet vezetője az Observer című brit lapnak.

Ő azt állította, hogy

a tűzoltók a katasztrófa-övezet evakuálását javasolták, de nem hallgattak rájuk. A meteorológiai szolgálat pedig nem jelezte, hogy több, mint 120 km/óra erősségű széllökések voltak várhatók.

Ennek nyomán a tűzoltók repülőgépei a földön maradtak.

„Ha a meteorológiai szolgálat előre szól, akkor a gépeket át lehetett volna vinni egy másik reptérre”, ahonnan fel tudtak volna szállni – utalt rá a tűzoltó szakszervezeti vezető.

„Nem jelezték előre, így szétapróztuk az erőforrásainkat” – tette hozzá.

Görögország – és a kormány - számára az attikai parton pusztító tűzvész az utóbbi idők egyik legnagyobb katasztrófáját jelentik.

Tudósítók megjegyzik: Ciprasz miniszterelnök először olyan benyomást keltett, mint akit nem informáltak kellőképpen arról, mennyire nagy volt a baj.

„Polgáraink veszélyben vannak, néhányan a tengerpartra szorultak. Ébernek kell lennünk, különösen veszélyes a helyzet” – mondta már aztán, hogy Mati üdülőhelyet felperzselték a lángok. A sokkoló tragédiában a pusztulással szembenéző családtagok egymást átölelve néztek szembe a halállal.

Pénteken Ciprasz azt mondta „vállalja a politikai felelősséget” – bár nem fejtette ki, hogy mit ért ez alatt és nem is menesztette Nikosz Toszkasz polgári védelmi minisztert, annak ellenére, hogy azt sokan követelték.

A kabinet inkább elővette az ilyenkor kényelmes, „gyújtogatás okozta a tragédiát” magyarázatot – amiben viszont sokan kételkednek.

A tűzoltóság gyújtogatási ügyekkel foglalkozó egysége kétségét fejezte ki, hogy valóban egy már név szerint említett gyújtogató miatt lobbant be az erdő.

A Ciprasz-kormányt a miniszterelnök volt közeli szövetségese, Janisz Varufakisz egykori pénzügyminiszter is bírálta: „a görög kormányok számára hagyományosan kényelmes nyerészkedőket, gyújtogatókat, terroristákat, sőt külföldi ügynököket vádolni. Ezzel az illetékesek elleplezik saját felkészületlenségüket, azt hogy nem tartják be a biztonsági intézkedéseket” – mondta.

Varufakisz viszont az is hozzátette: a Görögországra kényszerített megszorítások miatt sem tudtak megfelelő módon fellépni és ezt tűzoltó szakszervezeti vezető is megerősítette. Azt mondta, hogy a tűzoltókocsik 30%-a használhatatlan, mert vagy öreg vagy nincs pénz hozzávaló alkatrészre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×