INFORÁDIÓ
2021. május 12. szerda
Pongrác

brexit

theresa may

európai unió

európai bizottság

Theresa May brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő csoport, a G7 kanadai csúcstalálkozóján La Malbaie-ban 2018. június 9-én, a kétnapos tanácskozás második napján. (MTI/EPApool/Neil Hall)

Nem adja ki a kezéből az irányítást a brit kormányfő

Infostart

Theresa Mayjel kell megegyeznie az Európai Uniónak a brexitről, a jövőben ugyanis a brit kormányfő vezeti a brit uniós tagság megszűnésének feltételeiről az Európai Bizottsággal folyó tárgyalásokat.

A kormányfői hivatalban működő különleges kabinet az elmúlt hónapokban már egyre jelentősebb szerepet játszott a brexit-tárgyalásokon, a mostani bejelentés pedig hivatalossá tette ezt.

A miniszterelnök közölte, hogy az európai uniós tagság megszűnésének folyamatát felügyelő minisztérium (DExEU) élén álló miniszter, a nemrég kinevezett Dominic Raab a helyetteseként fog eljárni a brexit ügyében, és elsődleges feladata a kilépés hazai előkészítése lesz, arra az eshetőségre is felkészülve, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnik meg 2019 márciusában.

Oliver Robbins, a kormányfő európai ügyekben illetékes tanácsadója az egyik parlamenti bizottságban tartott meghallgatáson hozzátette, ez valószínűleg nem fogja azt jelenteni, hogy Theresa May a jövőben személyesen tárgyal majd az Európai Bizottság főtárgyalójával, Michel Barnier-val. A közvetlen párbeszédben továbbra is a brexit-miniszter vesz részt. Robbins szerint sokkal inkább arról van szó, hogy a miniszterelnök úgy véli, a brexit-stratégia és a tárgyalások irányítása a személyes felelőssége.

Kommentárok szerint David Davis, a kilépési tárgyalásokért felelős minisztérium előző, tisztségéről két hete a kormányfő stratégiája miatt lemondó miniszter nehezen tűrte Theresa May hivatala és különösen Oliver Robbins növekvő befolyását a tárgyalásokon.

Utódja, Dominic Raab kedden a parlamentben sürgette az Európai Uniót, hogy reagáljon a brit kormány által a hetekben nyilvánosságra hozott fehér könyvre, amelyben megfogalmazta javaslatait a kilépésről. A politikus szerint októberre megegyezés születhet az Európai Unióval a brexitről, ehhez azonban Brüsszel részéről is rugalmasságra lesz szükség.

A több mint százoldalas fehér könyv formájában ismertetett javaslatcsomag értelmében az Egyesült Királyság szoros kapcsolatokat tartana fenn a kilépés után az Európai Unióval. A javaslatcsomag közös szabadkereskedelmi térséget indítványoz az EU-nak és közös szabálygyűjteményt tartana fenn vele az áruk kétoldalú forgalmára. Ezt azonban többen is erőteljes fenntartásokkal fogadták a brit kormányban, és lemondott David Davis mellett Boris Johnson külügyminiszter is.

Nyitókép: MTI/EPApool/Neil Hal
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018