eur:
393.87
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Theresa May brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő csoport, a G7 kanadai csúcstalálkozóján La Malbaie-ban 2018. június 9-én, a kétnapos tanácskozás második napján. (MTI/EPApool/Neil Hall)
Nyitókép: MTI/EPApool/Neil Hal

Szakértő: Theresa May gyenge, de az erő pozíciójában van

A Bruxinfo elemzője szerint a brit miniszterelnöknek néhány korábbi álláspontot fel kellett adnia ahhoz, hogy meg tudjon egyezni Nagy-Britannia jövő tavaszi uniós kilépéséről Brüsszellel. Fóris György az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: a brit diplomácia vezetője és Brexit-ügyi miniszter lényegében emiatt mondott le.

„Valahol mégiscsak közeledni kell tudni az egységes piac felé” – fogalmazott a szakértő. A most készülő brit javaslat EU-komform belső szabályozási rendszert ígér az áruk vonatkozásában, továbbá az államunió bizonyos fajta fenntartása is megmaradna – emelte ki Fóris György.

A brexit-ügyi és a külügyminiszter távozása „Theresa May politikai jövőjéről szól” – mondta a Bruxinfo elemzője. A tárgyalásokat csupán az írná újra, ha a miniszterelnök megbukna – tette hozzá.

A kemény kilépéspárti csoport rendkívül elégedetlen Theresa May politikájával, meghátrálásnak és feladásnak érzik a tevékenységét.

Ezt Nigel Farage eurpszkeptikus politikus is sokszor hangoztatta nyilatkozataiban és parlamenti felszólalásaiban.

A brit belpolitikai realitás nem ad lehetőséget a miniszterelnök eltávolítására, hiszen – bár a párton belüli bizalmatlansági eljáráshoz meglenne a kellő számú képviselő – az kétséges, hogy alsóházban sikerülne összeszedni 151 szavazatot. A megbuktatás sikertelensége ráadásul párton belüli válságot, akár szakadást is előidézhet – hangsúlyozta Fóris György.

Fontos kérdés továbbá, hogy ki lehetne Theresa May utódja.

„Lehet-e egyáltalán győztes alternatív konzervatív párti jelölt, vagy jön-e a Munkáspárt, és akkor amiatt kell mindent elölről kezdeni belpolitikában is, meg EU-politikában is” – fogalmazott a szakértő.

„Theresa May ilyen szempontból, ha gyenge is, de az erő pozíciójában is van,

mert egyelőre – láthatóan – nehéz megkezdeni ellene azt a bizalmatlansági eljárást, amibe akár a Konzervatív Párt is belebukhat” – hangsúlyozta Flóris György.

A Munkáspárt is a kilépés híve, így „hamis várakozás, hogy csak azt kell kihúzni valahogy, hogy Theresa May megbukjon, és utána a Labour majd visszacsinál mindent” – emelte ki a Bruxinfo elemzője. Jeremy Corbyn pártvezér is azon a véleményen van, hogy a népszavazást nem szabad felülírni, de Boris Johnson volt külügyminiszterrel szemben sokkal nyitottabb, együttműködőbb partnerséget képzel el az unióval.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×