eur:
394.37
usd:
371.57
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Lecsökkentik a sebességhatárt a francia országutakon

Július 1-jétől a megengedett maximális sebesség 80 km/órára csökken Franciaországban a középső elválasztó sáv nélküli utakon.

Fontos információ a nyaralni indulóknak, hogy jelentősen szigorodott a KRESZ Franciaországban, ráadásul Franciaország nemzetközi szintű információcserét folytat a közúti szabálysértésekről Magyarországgal, így az elkövetett szabálysértésekről jegyzőkönyv készül, melyet elküldenek a magyar hatóságoknak.

Módosultak a sebességhatárok is, országúton 80 km/órára csökkent a felső határ, ezt érdemes megjegyezni, mert különben sokba kerülhet az utazás.

Franciaországban a megengedett maximális sebesség

  • 50 km/óra lakott területen belül;
  • 80 km/óra lakott területen kívüli kétirányú, középső elválasztó sáv nélküli utakon (bizonyos útszakaszokon 90 km/óra lehet a sebességhatár);
  • 110 km/óra kétsávos, középső elválasztó sávval rendelkező utakon (100 km/óra esős idő esetén);
  • 130 km/óra autópályákon (110 km/óra esős idő esetén).

Tilos kézben tartott telefonnal, valamint fülhallgató, fejhallgató vagy headset típusú audio eszközt viselve vezetni, ezen cselekedetek 135 euró pénzbírsággal büntetendők. Ha a kézben tartott telefon használata egyéb közúti szabálysértéssel egyidőben áll fenn, az a jogosítvány azonnali felfüggesztését vonja maga után. Ha nincsen másik sofőr, aki érvényes jogosítvánnyal rendelkezik és el tudná vezetni a járművet, a járművet lefoglalják.

Az engedélyezett véralkoholszint 0,5 ezrelék. Vezetni kábítószernek minősített növény vagy anyag használata után a használt mennyiségtől függetlenül tilos.

A biztonsági öv használata minden gépjárműben elöl és hátul egyaránt kötelező. A gyermekeket megfelelően kell elhelyezni és bekötni a speciális ülésekben.

Láthatósági mellény és elakadásjelző háromszög tartása minden járműben kötelező.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×