eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Brüsszel, 2018. június 24.Angela Merkel német kancellár nyilatkozik a sajtó képviselőinek az informális uniós migrációs és menekültügyi munkaértekezlet után Brüsszelben 2018. június 24-én. (MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)
Nyitókép: Geert Vanden Wijngaert

Merkel kimondta: nem lesz teljes a menekültügyi csomag az uniós csúcsra

Hét irányelvből ötben már megegyeztek, kettőn a német kancellár szerint még még dolgozni kell.

Pedro Sánchez spanyol kormányfővel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: "jó hír", hogy a menekültügyről szóló hét irányelv közül öt esetében már sikerült megegyezésre jutni, a "nem nagyon jó hír" pedig az, hogy két irányelven tovább kell még dolgozni. Az egyik a menekültügyi eljárások szabályozásáról szól, a másik pedig az úgynevezett Dublin IV. rendelet, amely egy "szolidaritási mechanizmusról" is rendelkezik.

Itt még "egy kis időre lesz szükség", ezért egyelőre azokkal a tagállamokkal kell együttműködni, amelyek a migrációs politika valamennyi "dimenziójában" hajlandóak a közös munkára - mondta Angela Merkel.

A spanyol miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy országába az idén eddig az egy évvel korábbinál 64 százalékkal több menedékkérő érkezett, tavaly pedig 100 százalékos növekedést regisztráltak az előző évhez képest. Pedro Sánchez hangsúlyozta, hogy

Spanyolország szorosan együttműködik Németországgal, de a terhek megosztásán alapuló, közös európai megoldást tart szükségesnek.

A spanyol kormányfő kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy Spanyolország az Aquarius nevű francia mentőhajó után hajlandó-e fogadni a Mission Lifeline nevű német civil szervezet mentőhajóját is, amely 230 hajótörött menedékkérőt szállít. Mint mondta, Spanyolország kész segíteni, de az ügyet több ország együttműködésével, egy "közös válasszal" kell rendezni. Közben a francia kormányszóvivő arról beszélt, hogy a hajó valószínűleg Máltán köt majd ki, erről itt írtunk.

Horst Seehofer német belügyminiszter és pártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) a kétnapos uniós csúcs végéig adott haladékot Angela Merkelnek,

a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetőjének arra, hogy európai szinten, két- vagy többoldalú megállapodások révén rendezze az EU-ban már regisztrált, mégis Németországba beutazni szándékozó menedékkérők visszafordításának ügyét.

Amennyiben nem sikerül a kancellár által szorgalmazott megoldás, a miniszter szerint egyoldalúan, nemzeti szinten be kell vezetni, hogy a máshol már regisztrált menedékkérők nem léphetik át a határt. Ha ez megtörténik, Horst Seehofer július elején a kancellár egyetértése nélkül utasíthatja a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrséget a szigorítás bevezetésére. Ez pedig a CDU/CSU pártszövetség és a CDU/CSU, valamint a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kormányának felbomlásához vezethet.

Angela Merkel ma Donald Tuskkal, az EU-s tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács elnökével is egyeztet a brüsszeli csúcstalálkozóról, és a koalíciós pártok vezetőinek egyeztető fórumát is összehívták a csúcs témái - a menekültügy és az EU továbbfejlesztése - körüli viták miatt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×