eur:
389.5
usd:
363.05
bux:
68240.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Több mint 900 menekültet és migránst mentett meg a spanyol parti őrség két nap alatt

A spanyol parti őrség 933 menekültet és migránst mentett meg a Földközi-tengeren pénteken és szombaton.

A hatóságok tudatták azt is, hogy 507 embert mentettek meg 59 gumicsónakról a Gibraltári-szorosban, ahol négy holttestet is találtak.

A többi embert a Spanyolország és Marokkó közötti Alborán-tengeren mentették meg.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) honlapján kedden közzétett jelentés szerint június 1. és 10. között Spanyolországba érkeztek a legtöbben (1153) a Földközi-tengeren keresztül.

Spanyolországba 9315 ember érkezett január 1. és június 10. között, 244-en vesztették életüket a Földközi-tenger nyugati vizein. A 2017-es év hasonló időszaka alatt 4161 ember érkezett Spanyolországba, és 61 ember vesztette életét a Földközi-tenger nyugati medencéjében.

Megfigyelők szerint a tavalyi évhez képest az idén tovább nő a spanyol partokra érkezők száma.

Miközben a migrációs válság miatt súlyos terheket cipelő Olaszország szigorított a bevándorlási politikáján, Madrid migránsbarát gesztust tett a francia SOS Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSF) civil szervezetek által működtetett, 629 bevándorlót szállító Aquarius mentőhajó ügyében. A hajó ugyanis múlt vasárnap az olasz partokra akart szállítani több száz embert, Olaszország azonban ezt megtagadta, és a közeli Málta sem fogadta az Aquariust. A mentőhajó sorsa végül kedden rendeződött: a migránsokat olasz hajók segítségével szállítják át a spanyolországi Valenciába, ahová várhatóan vasárnap érkeznek meg.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×