INFORÁDIÓ 
2021. január 23. szombat
Rajmund, Zelma

malajzia

ukrajna

rakéta

vizsgálat

Orosz rakéta lőhette le a maláj repülőgépet

Infostart / MTI

Egy orosz katonai egység rakétája lőtte le Ukrajna felett 2014 nyarán a malajziai légitársaság utasszállító gépét - közölték az MH17 járat tragédiája ügyében vizsgálódó nemzetközi szakértők. Eddig két elkövető került a vizsgálócsoport látóterébe. Az orosz védelmi minisztérium közölte: a fegyveres erők egyetlen légvédelmi rakétarendszere sem haladt át soha az orosz-ukrán határon.

A vizsgálócsoport tagjai "arra a megállapításra jutottak, hogy az MH17 járatot lelövő Buk-Telar rakéta az oroszországi Kurszkban állomásozó 53. légvédelmi dandártól származik" - jelentette be Wilbert Paulissen. "Az 53. dandár az orosz fegyveres erőkhöz tartozik" - tette hozzá a szakértő hollandiai sajtótájékoztatóján a vizsgálat köztes eredményeit ismertetve.

Elmondta,

a Buk 9M38 típusú rakéta számos olyan egyedi azonosítóval rendelkezik, amelyek egyfajta "ujjlenyomatot" jelentenek.

A nemzetközi nyomozócsoport ezért a rendelkezésre álló fizikai bizonyítékok, fotók és videofelvételek vizsgálatát követően azt állapította meg, hogy a repülőgépet megsemmisítő rakéta nem sokkal a támadás előtt érkezett Kelet-Ukrajnába Oroszországból, ahová a Boeing 777-es lelövése után a kilövőállást vissza is vitték.

Mint közölte, a megállapítások felvetik a kérdést, hogy a dandár aktívan vett-e részt a repülőgép lelövésében.

Telefonbeszélgetések alapján eddig két elkövető került a vizsgálócsoport látóterébe, de nyomozók jelenleg nem állnak készen arra, hogy megnevezzék az elkövetőket.

A Malaysia Airlines légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépét Kelet-Ukrajna felett lőtték le 2014. július 17-én. A fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas - köztük 196 holland, 27 ausztrál és 42 maláj -, valamint a legénység életét veszette. Oroszország végig tagadta, hogy köze lett volna a gép lelövéséhez.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Twitter-üzenetben elismerte a nemzetközi nyomozócsoport munkáját és a felelősök elszámoltatására szólított fel. "Közel négy évvel a tragédiát követően igazságot kell szolgáltatni" - fogalmazott.

Maja Kocijancic, az Európai Bizottság szóvivője sajtótájékoztató keretében újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: az uniós bizottság felszólítja Oroszországot, hogy minden erejével vegyen részt a nemzetközi nyomozócsoport munkájában a felelősök megállapítása és elszámoltathatósága érdekében.

Mark Rutte holland miniszterelnök közölte, azért szakította meg indiai látogatását, hogy részt vehessen a vizsgálócsoport csütörtöki beszámolóján.

Stef Blok holland külügyminiszter, aki nemrégiben Moszkvában tárgyalt az utasszállító tragédiájának ügyében, kijelentette: a bemutatott bizonyítékok fontos darabjait képezik a vizsgálat hamarosan összeálló eredményének.

"Egyre világosabbak a repülőgép tragédiájának részletei" - fogalmazott.

Didier Reynders belga külügyminiszter nyilatkozatában arra szólított fel, hogy minden ország teljes mértékben járuljon hozzá a nyomozáshoz, hogy a felelősöket mielőbb bíróság elé lehessen állítani.

Julie Bishop ausztrál külügyminiszter nyilatkozatában súlyos aggodalmának adott hangot amiatt, hogy - mint írta - civilek ellen fordította fegyverét az orosz hadsereg. Az ausztrál hatóságok figyelembe véve a csütörtökön közzétett megállapításokat megbeszéléseket folytat partnereivel és számba veszi lehetőségeit - közölte.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018