eur:
388.96
usd:
361.91
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: Pixabay.com

Drágulni kezdett az olaj Trump szankciói miatt

80 dollár felé közelít a kőolaj hordónkénti ára azt követően, hogy Donald Trump amerikai elnök Irán-ellenes szankciói éreztetni kezdik hatásukat a piacokon. Közben a francia Total energiacég azt közölte: távozhat Iránból, ha nem kap felmentést a szankciók alól.

2014 óta először ismét hordónkénti 80 dollár körül jár a kőolaj ára. Az ok, Donald Trump amerikai elnök döntése, hogy felrúgja az Iránnal között nukleáris alkut és visszaállítja a kereskedelmi szankciókat az Iszlám Köztársasággal szemben.

Trump érvelése szerint a többhatalmi megállapodás nem garantálja, hogy Irán ne jusson atomfegyverhez. Az európai cégek számára aggasztó módon az amerikaiak őket is büntethetik, ha üzletelnek Teheránnal. Washington konkrét lépéseket még nem jelentett be szövetségesei vállalatai ellen, de politikusai arra utaltak, nem lesznek elnézők.

A francia Total energiacég erre válaszul máris azzal fenyegetőzött, hogy az év végéig távozik Iránból, ha nem kap szankciós könnyítést.

A cég közleménye szerint november 4-ig folytathatják a Dél-Parsz 11 földgázmező feltárását, de utána le kell állítaniuk a projektet, ha nem kapnak felmentést az Egyesült Államoktól az Európai Unió támogatásával. Európa azt remélte, hogy fenntarthatja gazdasági kapcsolatait Iránnal az amerikai szankciók ellenére, de úgy tűnik, erre nem lesz lehetősége – jegyzik meg kommentátorok.

Az atomalku nyomán 2016-ban oldották fel az Irán elleni kereskedelmi tilalmat, és a Total a nyugati cégek közül elsőként, nem egészen egy éve írt alá szerződést az SP11 néven emlegetett mező feltárásáról. Mivel azonban az amerikaiak súlyosan megbüntethetik, már nem éri meg számára Iránban maradni – ennek nyomán a piacon meredeken felfelé indult meg az olaj ára és Brent-típusú nyersanyag ára szerdán meghaladta a hordónkénti 79 dollárt. Mindez azt jelenti, hogy az autósok és közúti szállítók felkészülhetnek a drágább üzemanyagra, ami más termékek áraiban is érezteti majd hatását.

Trump kilépése ellenére az európaiak fent akarják tartani a Teheránnal kötött atomalkut. Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön azt mondta, hogy az Európai Uniónak meg kell védenie az Iránnal üzletelő európai cégeket. Macron úgy fogalmazott, hogy

az amerikai piacukat féltő nagyvállalatok saját döntése, hogy Iránban maradnak-e.

Az Iszlám Köztársasággal kereskedő kisebb európai cégeket azonban meg kell védeni. Franciaország támogatja az EU Bizottság javaslatát arról, hogy kapjanak kártérítést az amerikaiak által esetleg megbüntetett európai vállalatok.

Az olaj árára más geopolitikai események is hatnak – emlékeztet a Guardian. A hétvégén például elnökválasztásokat tartanak az elszegényedett olajexportőr országban Venezuelában, ahol komoly politikai feszültség alakult ki.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×