INFORÁDIÓ 
2019. január 22. kedd
Artúr, Vince

kőolaj

világpiac

áremelkedés

brent

Átlépte a 80 dolláros küszöböt a Brent nyersolaj ára

Infostart / MTI

Átlépte a 80 dolláros küszöböt az északi-tengeri Brent nyersolaj ára csütörtökön az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében, 2014 novembere óta első alkalommal, azokra az aggodalmakra, hogy kieshet Irán az olajexportálók sorából az újra életbe lépő amerikai szankciók miatt és így tovább csökkenhet a kínálat az egyensúly közelébe került világpiacon.

A legközelebbi, júliusi határidős jegyzésben a Brent 80,12 dolláron, 1,05 százalékos pluszban érte el eddigi napi maximumát. Délután három óra körül 0,72 százalékos nyereségben, 79,85 dolláron állt a jegyzés.

A New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta júniusi szállításra hordónként 72,30 dollárba került eddigi napi maximumán, 1,13 százalékkal drágult a szerdai záráshoz képest. Délután három órakor 72,11 dolláron, 0,87 százalékos pluszban állt a jegyzés.

Venezuela kitermelésének csökkenése mellett felfelé hajtja az árakat, hogy a nemzetközi atommegállapodásból a múlt héten kilépő Egyesült Államok visszaállítja a korábbi szankciókat, ha csak nem sikerült új alkut kötni Iránnal.

Az Iránnal üzletelő külföldi cégeket is sújtó amerikai büntetőintézkedésekre reagálva a francia Total, a világ negyedik legnagyobb olaj- és gázipari vállalata szerdán közölte, hogy kiszállhat több milliárd dolláros iráni projektjéből, ha nem mentesítik a szankciók hatálya alól.

A tavaly júliusban aláírt, ötmilliárd dollár értékű megállapodás értelmében a Total vezette nemzetközi konzorcium tárhatná fel és aknázhatná ki az Irán és Katar közt elterülő hatalmas gázmező, a Déli Pars-mező 11. szakaszát.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018