eur:
391.03
usd:
366.96
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Szöul, 2018. április 18.Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőről, a kommunista Koreai Munkapárt első titkáráról (j) és az amerikai külügyminiszteri posztra jelölt Mike Pompeóról, a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA igazgatójáról szóló híradást néznek emberek a szöuli főpályaudvar egyik kijelzőjén 2018. április 18-án. Az AP amerikai hírügynökség közleménye szerint Pompeo a közelmúltban Észak-Koreában járt és tárgyalt Kim Dzsong Unnal. Az AP szerint a CIA igazgatójának hozzávetőleg két héttel ezelőtti útja összefügghet a tervezett amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó előkészítésével. (MTI/AP/Ahn Jang Dzsun)
Nyitókép: Ahn Jang Dzsun

Az USA feloldhatja az Észak-Korea elleni szankciókat

Az észak-koreai kísérleti atomrobbantások helyszínének bezárására vonatkozó bejelentés nyomán az amerikai külügyminiszter a hétvégén már felvetette a kommunista rezsimet sújtó gazdasági szankciók feloldását.

Az Egyesült Államok feloldhatja az Észak-Korea elleni szankciókat, ha Phenjan eleget tesz az elvárásoknak – vetette fel Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere vasárnap a CBS egyik műsorában.

Mike Pompeo leszögezte:

amennyiben Észak-Korea beleegyezik atomfegyverprogramja teljes felszámolásába, olyan gazdasági fellendülésnek, jólétnek nézhet elébe, amely "vetekszik majd Dél-Koreáéval".

Észak-Korea külügyminisztériuma szombaton jelentette be, hogy május 23-a és 25-e között ünnepélyesen bezáratja a kísérleti atomrobbantások helyszínéül szolgáló létesítményét. Phenjan az átláthatóság jegyében dél-koreai, kínai, amerikai, brit és orosz újságírókat is meghív az eseményre.

Az atomkísérleti telepet tehát még Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök június 12-i szingapúri csúcstalálkozója előtt bezárják.

Igaz, Kínai geológusok tudomása szerint a korábbi kísérleti atomrobbantások olyan jelentősen károsították a létesítményt, hogy talán már amúgy is használhatatlan, ezt azonban Kim Dzsong Un korábban tagadta.

A KBS News dél-koreai hírtelevízió mindeközben diplomáciai forrásokra hivatkozva közölte, hogy Hszi Csin Ping kínai elnök is jelen lehet Kim Dzsong Un és Donald Trump szingapúri csúcstalálkozóján. Ez esetben együtt lenne annak a három országnak a vezetője, amelyek 1953-ban aláírták a koreai háborút lezáró fegyverszüneti megállapodást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×