eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az amerikai külügyminiszter a fogva tartott amerikaiakról tárgyal Phenjanban

A Politico című lap szerint Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az Észak-Koreában fogva tartott három amerikai szabadon bocsátásáról tárgyal Phenjanban.

A lap információi szerint az amerikai diplomácia vezetője a tárgyalások utolsó szakaszához érkezett, a Fehér Ház azonban nem kívánta kommentálni ezt az értesülést.

Donald Trump elnök kedden, az iráni atomalku felmondásának bejelentésekor közölte újságírókkal, hogy Mike Pompeo úton van Észak-Koreába. Arra a kérdésre azonban, hogy vajon Pompeo "hazahozza-e az amerikaiakat", az elnök kitérő választ adott. "Nemsokára meglátjuk" - fogalmazott. Hozzátette: a tervek készen állnak, a kapcsolatrendszer épül, remélhetőleg megállapodás is lesz.

A repülőgépen vele utazó újságíróknak Mike Pompeo kifejtette, hogy látogatásán a Trump-Kim csúcstalálkozót készíti elő. (Kim Dzsong Un Észak-Korea vezetője.)

Mike Pompeo megismételte, hogy Washington mindaddig nem oldja fel az Észak-Korea ellen hozott szankciókat, amíg Phenjan véglegesen fel nem számolja nukleáris és rakétaprogramját. Elmondta azt is: Phenjanból semmiféle jelzés nem érkezett arra vonatkozóan, hogy szabadon bocsátanák a három amerikai állampolgárt, de reméli, hogy az észak-koreai vezetők "helyesen cselekszenek majd". A külügyminiszter elmondta azt is, hogy 17 hónap óta tárgyalnak erről Észak-Koreával. "Most ezt ismét megbeszéljük" - fogalmazott Pompeo és nagyszerű gesztusnak tartaná, ha Észak-Korea szabadon bocsátaná az amerikaiakat.

A három, észak-koreai származású, de amerikai állampolgár egyikét, Kim Dong Chult 2015-ben tartóztatták le és kémkedés vádjával tízévi kényszermunkára ítélték, a másik két amerikait - Kim Hak Songot és Tony Kimet - pedig tavaly tartóztatták le és vetették börtönbe, miután a phenjani kormány "ellenséges cselekedetekkel" vádolta meg őket. A Reuters brit hírügynökség és dél-koreai lapok információi szerint a három amerikai férfit nemrégiben elszállították a munkatáborból, és jelenleg kórházban kezelik őket, amit elemzők a várható szabadon bocsátás jeleként értékelnek.

A múlt héten Rudy Giuliani, New York volt polgármestere és Trump jogászcsapatának legújabb tagja Twitter-bejegyzésben közölte, hogy "jó az esély arra, hogy a foglyokat az elkövetkező néhány napban szabadon bocsátják", ám néhány nap múlva ezt vissza kellett vonnia.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×