eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Bayonne, 2018. május 3.A 2000. szeptember 3-án a dél-franciországi Bayonne-ban készített képen Josu Antonio Urrutikoetxea, a Baszk Haza és Szabadság, az ETA baszk szakadár terrorszervezet egyik közismert tagjáról. Az ETA a baszk néphez intézett nyilatkozatot tett közzé, amelyben bejelenti, hogy lebontotta összes struktúráját és befejezte minden politikai tevékenységét. A dokumentumhoz csatolt hangfelvételen Urrutikoetxea is hallható, ahogy felolvassa a közleményt. (MTI/AP/Bob Edme)
Nyitókép: Bob Edme

Hivatalosan is megszűnt az ETA

Hivatalos közleményt adott ki megszűnéséről a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet csütörtökön.

A sajtónak eljutatott, több nyelvű dokumentumban az ETA bejelentette "pályafutásának végét", és "összes struktúrája teljes leszerelését". Továbbá kitért arra, hogy a tagság jóváhagyta a vezetés javaslatát, miszerint lezárja a szervezet "történelmi időszakát és működését".

A "baszk néphez" intézett nyilatkozathoz egy hangfelvételt is csatoltak, amelyen ismert ETA-tagok Josu Urrutikoetxea (közismert nevén Josu Ternera) és Marisol Iparraguirre (aki az ETA-ban Anboto néven ismert) olvassák fel a feloszlatásáról szóló nyilatkozatot spanyol és baszk nyelven.

2018. május 3.
A Baszk Haza és Szabadság, az ETA baszk szakadár terrorszervezet önfeloszlatásról szóló nyilatkozata, amelyet a szervezet 2018. május 3-án juttatott el a sajtónak. Ebben a szeparatisták bejelentik, hogy az ETA lebontotta összes struktúráját és befejezte minden politikai tevékenységét. (MTI/AP/Jamie Keaten)
2018. május 3. A Baszk Haza és Szabadság, az ETA baszk szakadár terrorszervezet önfeloszlatásról szóló nyilatkozata, amelyet a szervezet 2018. május 3-án juttatott el a sajtónak. Ebben a szeparatisták bejelentik, hogy az ETA lebontotta összes struktúráját és befejezte minden politikai tevékenységét. (MTI/AP/Jamie Keaten)

Ebben elhangzott, hogy az ETA lezárja teljes politikai aktivitását, és nem lesz több, mint egy olyan tényező, amely kifejez politikai nézeteket, előmozdít kezdeményezéseket vagy kérdéseket intéz a politikai élet más szereplőihez.

Az ETA volt tagjai folytatják a harcot az "újraegyesült, független, szocialista, baszk nyelvű Baszkföldért" mindegyikük ott, ahol azt a legmegfelelőbbnek véli, de mindig "felelősséggel és tisztességgel".

A nyilatkozatban az áll, hogy az ETA akkor született, amikor Baszkföld a "francóizmus karmai között fuldoklott", és most,

60 évvel később létezik egy élő nép, amely saját jövőjének birtokosa akar lenni köszönhetően a különböző generációk küzdelmének.

A dokumentum végén a terrorszervezet kitért arra is, hogy kulcsfontosságú a döntési jog megvalósítása a nemzeti elismerés megszerzéséhez. A baloldali függetlenségi mozgalom dolgozni fog azért, hogy az elvezessen a baszk állam megalakításához - zárult az ETA pecsétjével hitelesített nyilatkozat.

A csütörtöki hivatalos nyilatkozatot szerdán megelőzte egy levél is az ETA részéről, amelyben közölte, hogy döntött szervezetének teljes feloszlatásáról és működésének végleges beszüntetéséről.

Pénteken pedig a folyamatban közreműködést vállaló nemzetközi összekötő csoport (GIC) konferenciát rendez a délnyugat-franciaországi Cambo-les-Bains-ben.

A Spanyolországtól független, szocialista baszk állam megteremtésért több mint 50 évig, véres merényletekkel harcoló szervezet számlájára több mint 850 gyilkosságot írnak, amelyből több mint 300 mindmáig felderítetlen.

Célpontjai elsősorban a rendőrök, politikusok, bírók, vállalkozók, újságírók voltak, a merényletek sok civil áldozatot követeltek.

A terrorszervezet utolsó halálos áldozata egy francia rendőr volt 2010-ben.

Az ETA 2011-ben jelentette be, hogy felhagy a fegyveres harccal, majd tavaly a megmaradt és elrejtett fegyverarzenáljának lelőhelyeit tartalmazó listát juttatott el a francia hatóságoknak. Egy héttel ezelőtt további fegyverek és lőszerek nyomára vezette a rendőröket.

Spanyolországban úgy vélik, az ETA valójában már tizenkét éve végső vereséget szenvedett, de ezt sokáig nem látta be.

A fordulópont a 2006 december 30-án elkövetetett merénylet volt, amikor furgonba rejtett pokolgépet robbantott a terrorszervezet a madridi Barajas repülőtéren, megölve két embert.

Az akcióval a terroristák megtörték a több mint fél éve tartó tűzszünetet és párbeszédet, amelyet a José Luis Rodríguez Zapatero vezette szocialista kormány folytatott velük a béke érdekében.

A merénylet után béketüntetéseket tartottak szerte Spanyoloroszágban. A baszkföldi Bilbaóban 80 ezer ember vonult utcára, követelve az erőszakos cselekmények befejezését, az ETA megszüntetését.

Ettől kezdve pedig nemzetközi szinten sem sürgették a spanyol kormányt, hogy törekedjen párbeszédre az ETA-val.

A spanyol és a francia hatóságok összehangolt fellépéssel válaszoltak a terroristáknak; sorra számolták fel a fegyveres egységeiket, 2008-ig az ETA hét felső vezetője került rendőrkézre, számos fegyverraktárát felderítettek.

Mindeközben pedig a spanyol társadalom is megváltozott, az ETA-nak idő kellett, hogy felismerje: a már demokratikus Spanyolországban nevelkedett fiatalok, akik az utánpótlást jelenthetnék, nem osztják a szervezet céljait, módszereit.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×