eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Havanna, 2018. április 19.Raúl Castró leköszönő kubai államfő (j) a magasba emeli az új elnök, Miguel Díaz-Canel eddigi  alelnök kezét a parlament üléstermében, Havannában 2018. április 19-én. A kubai nemzetgyűlés 604 jelenlévő tagja közül 603 támogatta az egyedüli jelöltként induló 57 éves politikust az államfő személyéről döntő szavazáson. (MTI/EPApool/Adalberto Roque)
Nyitókép: Adalberto Roque

Vége Kubában a Castro korszaknak - hogyan tovább?

Kuba új elnökévé választották a helyi kommunista párt rendíthetetlen híveként ismert Miguel Díaz-Canelt, aki már le is tette hivatali esküjét - jelentették be csütörtökön Havannában. Ezzel új fejezet nyílt a karibi szigetország történetében a Castro-fivérek közel hatvanéves kormányzása után, de a személyi változás célja a kubai szocializmus megőrzése.

Egy korszak ért véget Kubában azzal, hogy a 86 éves Raúl Castro – aki 2008-ban vette át az elnöki tisztséget testvérétől, az országot 1965 óta irányító Fidel Castrotól – két 5 éves elnöki ciklus után nem indult újra az elnök-választáson és átadta helyét az általa kiválasztott korábbi alelnöknek, a helyi kommunista párt rendíthetetlen híveként ismert Miguel Díaz-Canel-nek. Az 57 éves politikus már le is tette hivatali esküjét, mint Kuba új elnöke.

A megválasztott elnök a parlament előtt mondott első beszédében az elődei által vezetett szocialista forradalom, egyszersmind a Raúl Castro előző elnök által megkezdett gazdasági reformok folytatását ígérte.

"A néptől a törvényhozás számára adott mandátum arra szól, hogy folytassuk a kubai forradalmat e döntő történelmi pillanatban a gazdasági modell aktualizálásának keretében"

- jelentette ki az új elnök.

Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint mindez az ország politikájában nem jelent komoly változást.

"A Castro-korszak csak névleg fog lezárulni, de tartalmát tekintve folytatódni fog.

Stratégiaváltást a következő egy-néhány évben, amíg az új vezetés nem konszolidálódik, nem tartunk valószínűnek, előfordulhat, hogy egy-egy kisebb lépésben, a belpolitikában, a belső gazdasági kérdésekben tovább viszik a Raúl Castro által fémjelzett nyitást, azonban a külpolitikában, különösen az elején egy erős kommunikációt,

egy Egyesült Államokkal való szembenállást valószínűsítünk, hogy ezzel is mutassák a rendszernek a kőkemény szilárdságát"

- mondta Nagy Sándor Gyula.

Raúl Castro továbbra is megőrzi befolyását, ugyanis a kommunista párt első titkára marad a párt 2021-es kongresszusáig. A volt elnök közölte, hogy az új államfő legfeljebb két cikluson át maradhat posztján, ám ő lehet a Kubai Kommunista Párt első titkára is, ha Castro távozik ez utóbbi tisztségből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×