eur:
394.97
usd:
371.83
bux:
66271.03
2024. április 16. kedd Csongor
Dúma, 2018. április 8.Légzési nehézséggel küzdő szíriai fiúk pihennek egy állítólagos gáztámadás után a Dzsejs al-Iszlám szíriai felkelőcsoport kezén levő Dúmában 2018. április 8-án. Az előző napon legkevesebb negyven ember halt fulladásos halált a Damaszkusz melletti Dúma ellen végrehajtott vegyi támadás következtében. A szíriai kormány és orosz szövetségese tagadják, hogy gáztámadás történt Dúmában. (MTI/EPA/Emad Aldin)
Nyitókép: EMAD ALDIN

Trump "odavág" Szíria miatt

Miközben Donald Trump amerikai elnök azt mondta: keddre vagy szerdára eldönti, mi legyen a kemény válasz az állítólagos szíriai vegyifegyver-támadásra. Az orosz nagykövet kemény szócsatát vívott amerikai kollégájával az ENSZ-ben.

Donald Trump amerikai elnök személyesen megfenyegette Vlagyimir Putyint, hogy megfizet, ha kiderül, hogy felelős a szíriai Dúma város elleni állítólagos vegyifegyver-támadásért, amelyben becslések szerint több, mint hetven ember halt meg.

Oroszország a szíriai elnök, Bassár al-Aszad szövetségese és Washingtonban a rezsimnek tulajdonítják a támadást.

A moszkvai külügyminisztérium ugyanakkor azt állítja: nincs bizonyíték a támadásra és különösen arra, hogy a szíriai kormánynak köze lenne hozzá. Az orosz verzió szerint „dzsihadista terroristák” azt próbálják elérni, hogy „még inkább beszívják a Trump–kormányzatot a sziriai polgárháborúba.”

Az amerikai kormány azt követeli, hogy Moszkva ne vétózza meg az ENSZ mechanizmusát, amellyel azonosíthatják a vegyifegyver-támadások felelőseit. A jelenlegi alku szerint az ENSZ ügynökségei

csak arról nyomozhatnak, hogy valóban történt-e ilyen támadás, de nem nevezhetik meg a felelősöket.

Az orosz-amerikai szópárbaj az ENSZ-ben is folytatódott, ahol az orosz nagykövet azt állította: a dúmai incidenst „megrendezték”, és hogy a várható amerikai ellencsapásnak komoly következményei lesznek.

Az amerikai ENSZ-nagykövet erre azt mondta: az Aszad-reszimet támogató

Moszkva „kezén szárad a szíriai gyerekek vére”.

Nikki Haley – aki szörnyetegnek – nevezte Aszad szíriai elnököt, hozzátette, hogy az ENSZ-szel együtt vagy anélkül, de „Amerika válaszolni fog”.

Washingtont Nagy-Britannia és Franciaország is támogatja. Macron francia elnök például Mohamed bin Szalman szaúdi koronaherceggel tárgyalt, akiről ismert, hogy az Aszad-ellenes lázadók egyik fő támogatója.

Ezt megelőzően az Egyesült Államok tagadta, hogy rakétacsapást mért volna a Szíria központi részén található légibázisra. Oroszország nem sokkal később már az izraeli légierőt vádolta az akcióval.

Mindez fordulópontot jelent az Izraellel fenntartott viszonyban. Elemzők rámutatnak: Moszkva eddig hagyta, hogy Izrael fékezze az Irán által támogatott Hezbollah milícia előretörését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Belső égésű motorok betiltása: erős EU-s intelem érkezett

Belső égésű motorok betiltása: erős EU-s intelem érkezett

Thierry Breton, az EU egységes piacért felelős vezetője figyelmeztette az európai autóipari cégeket és a tagállami kormányokat, hogy még jelentős változásokra van szükség ahhoz, hogy az EU 2035-ig teljesíteni tudja a zöld megállapodással és az elektromos járművekkel kapcsolatos célkitűzéseket. A „szükséges kiigazítások” szükségességét hangsúlyozva Breton arra figyelmeztetett, hogy a Green Deal céljainak elérése több mint végrehajtási utasítás, azzal kell foglalkozni, hogy segítsék, támogassák a projektek megvalósulását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×