eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Dúma, 2018. április 8.Légzési nehézséggel küzdő szíriai fiúk pihennek egy állítólagos gáztámadás után a Dzsejs al-Iszlám szíriai felkelőcsoport kezén levő Dúmában 2018. április 8-án. Az előző napon legkevesebb negyven ember halt fulladásos halált a Damaszkusz melletti Dúma ellen végrehajtott vegyi támadás következtében. A szíriai kormány és orosz szövetségese tagadják, hogy gáztámadás történt Dúmában. (MTI/EPA/Emad Aldin)
Nyitókép: EMAD ALDIN

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) 15 tagállamából tíz kérte a testület rendkívüli ülésének összehívását; a BT várhatóan hétfőn ül össze, hogy megvitassa az állítólagos kelet-gútai vegyifegyver-támadást - közölték diplomaták a világszervezetnél vasárnap.

A brit ENSZ-képviselet képviselete szerint kilenc ország - Nagy-Britannia, Franciaország, az Egyesült Államok, Lengyelország, Hollandia, Svédország, Kuvait, Peru és Elefántcsontpart - kezdeményezte az ülés összehívását.

Fjodor Sztrizsovszkij, az orosz ENSZ-képviselet szóvivője röviddel később bejelentette, hogy Oroszország is a BT rendkívüli ülésének összehívását kérte "a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető veszélyek" miatt. Mint mondta,

két ülést terveznek hétfőre, az elsőt Moszkva kezdeményezésére, a kilenc ország által kezdeményezett másodikat pedig rögtön utána tartanák meg.

Egyelőre nem világos, hogy Moszkva pontosan milyen témát szeretne megvitatni az általa kezdeményezett ülésen.

Donald Trump amerikai elnök korábban megtorlással fenyegetette a damaszkuszi vezetést az állítólagos vegyifegyver-támadás miatt.

Nemzetközi választ sürgettek

A nap folyamán nemzetközi választ sürgetett az Európai Unió a lázadók kezén lévő kelet-gútai Dúma elleni újabb vegyifegyver-támadásra, amelyet szerinte minden bizonnyal Bassár el-Aszad szíriai elnök hadserege követett el. "A bizonyítékok a rezsim újabb vegyi támadására utalnak" - olvasható az Európai Külügyi Szolgálat (EEAS) közleményében.

Egyúttal felszólította Oroszországot és Iránt, hogy vessék be Aszadra gyakorolt befolyásukat a további támadások megakadályozása érdekében.

Az értesülések 49 ember fulladásos haláláról szólnak, Szíria tagad

A Szíriai-amerikai Orvos Társaság (SAMS) nevű szervezet és a lázadók uralta térségekben működő Fehérsisakosok nevű szíriai mentőcsapat együttes közleménye szerint

49 ember halt fulladásos halált a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta térség legnagyobb városa, Dúma ellen végrehajtott vegyi támadás következtében.

Szíria tagadta, hogy a kormányerők bármilyen vegyifegyver-támadást hajtottak végre Dúmában. A damaszkuszi rezsimmel szövetséges Moszkva pedig valótlannak nevezte azokat a híreszteléseket, miszerint a szíriai hadsereg ilyen fegyvert vetett volna be a militánsok ellen.

Jurij Jevtusenko vezérőrnagy, a szembenálló szíriai feleket békítő orosz központ szóvivője szerint a Dúmát ellenőrző Dzsejs al-Iszlám lázadó csoport evakuálásáról vasárnap született megállapodás újabb bizonyítéka annak, hogy nem volt vegyi támadás a városban.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×