eur:
395.96
usd:
369.9
bux:
0
2024. június 26. szerda János, Pál
Pozsony, 2018. április 5.Kormányellenes tüntetés Pozsonyban 2018. április 5-én. A kormányellenes megmozdulások sorát Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolása váltotta ki. (MTI/AP/TASR/Michal Svítok)
Nyitókép: Michal Svítok

Ismét több szlovákiai városban tartottak tüntetéseket

Ismét több szlovákiai városban tartottak az "Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért" jelmondattal meghirdetett tüntetéseket csütörtökön kora esti kezdettel.

A demonstrációk közül ismét Pozsonyban zajlott a legnagyobb - tízezres nagyságrendű -, a részvétel azonban itt is alacsonyabb volt, mint a kormányalakítást megelőző nagyszabású megmozdulásokon. Utóbbiak közül az elsőt még februárban tartották a meggyilkolt újságíróra, Ján Kuciakra és barátnőjére való - akkor még politikamentesnek hirdetett megemlékezésként, a legutóbbit pedig két héttel ezelőttre tervezték, de végül - az új kormány kinevezésére reagálva - lemondták.

A csütörtöki pozsonyi tüntetés résztvevőinek kiemelt követelése Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány távozása, illetve az volt, hogy a kormány foganatosítson "rendszerszintű változásokat" a rendőrségen, a bíróságokon és az ügyészségeken. A pozsonyi - láthatóan jól szervezett - tömegmegmozduláson többségében liberális értelmiségiek, újságírók, színészek szólaltak fel, beszédeikben kevés konkrét állítással ugyancsak "rendszerszintű változtatásokat" követelve, illetve egyebek mellett azt hangoztatva, hogy az emberek elveszítették az állami hatóságokba vetett bizalmukat.

A pozsonyi tüntetést nem sokkal hét óra előtt befejezettnek minősítették a szervezők.

Címlapról ajánljuk
Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Az EP-választás megmutatta a német politikai erőviszonyokat, a kormánypártok kisebbségbe kerültek, de így sem számít előre hozott választásokra Kiss J. László. A Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az AfD jövőjéről, a lehetséges kancellárjelöltekről és arról, hogy a sorkötelezettség miért nem nyerő téma Németországban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×