eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 14. péntek Vazul
Pozsony, 2018. április 5.Kormányellenes tüntetés Pozsonyban 2018. április 5-én. A kormányellenes megmozdulások sorát Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolása váltotta ki. (MTI/AP/TASR/Michal Svítok)
Nyitókép: Michal Svítok

Ismét több szlovákiai városban tartottak tüntetéseket

Ismét több szlovákiai városban tartottak az "Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért" jelmondattal meghirdetett tüntetéseket csütörtökön kora esti kezdettel.

A demonstrációk közül ismét Pozsonyban zajlott a legnagyobb - tízezres nagyságrendű -, a részvétel azonban itt is alacsonyabb volt, mint a kormányalakítást megelőző nagyszabású megmozdulásokon. Utóbbiak közül az elsőt még februárban tartották a meggyilkolt újságíróra, Ján Kuciakra és barátnőjére való - akkor még politikamentesnek hirdetett megemlékezésként, a legutóbbit pedig két héttel ezelőttre tervezték, de végül - az új kormány kinevezésére reagálva - lemondták.

A csütörtöki pozsonyi tüntetés résztvevőinek kiemelt követelése Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány távozása, illetve az volt, hogy a kormány foganatosítson "rendszerszintű változásokat" a rendőrségen, a bíróságokon és az ügyészségeken. A pozsonyi - láthatóan jól szervezett - tömegmegmozduláson többségében liberális értelmiségiek, újságírók, színészek szólaltak fel, beszédeikben kevés konkrét állítással ugyancsak "rendszerszintű változtatásokat" követelve, illetve egyebek mellett azt hangoztatva, hogy az emberek elveszítették az állami hatóságokba vetett bizalmukat.

A pozsonyi tüntetést nem sokkal hét óra előtt befejezettnek minősítették a szervezők.

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×