eur:
393.85
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Már többet tudunk a mérgezést okozó anyagról - közölte a brit belügyminiszter

"Már többet tudunk a mérgezést okozó anyagról" - közölte a brit belügyminiszter

A brit belügyminiszter szerint a hatóságoknak már van információjuk arról, hogy milyen anyag okozta a délnyugat-angliai Salisbury városában történt kettős mérgezést.

Hivatalosan továbbra sem megerősített, de a brit sajtóban tényként kezelt és a hatóságok által nem cáfolt értesülések szerint a Salisbury kórházában vasárnap óta súlyos mérgezéses tünetekkel, válságos állapotban kezelt két ember egyike a 66 éves Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese, a másik pedig 33 éves lánya, Julija Szkripal.

Amber Rudd brit belügyminiszter, akinek elnökletével szerdán ülést tartott a brit kormány és a biztonsági szolgálatok rendkívüli helyzetekben összehívott tanácskozó testülete (COBRA), az értekezlet után a BBC televíziónak elmondta: most már "többet lehet tudni" a mérgezést okozó anyag mibenlétéről, de erről majd a rendőrség ad részletesebb tájékoztatást.

Rudd nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy Szkripal kapott-e brit állampolgárságot, és arra sem, van-e bizonyíték arra, hogy Szkripal ellen "valamely állam, például Oroszország" szándékos támadást követett el. A belügyminiszter közölte: nem fűz semmiféle további kommentárt a történtekhez, mert az incidens kivizsgálása a rendőrség feladata.

"A vizsgálat része lesz az is, hogy többet tudjunk meg róla" - tette hozzá, Szkripalra utalva.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának parancsnoka szerdai közleményében szemtanúk jelentkezését kérte. Rowley közölte: a hatóságok beszámolót szeretnének kapni bárkitől, aki annak a bevásárlóközpontnak a környékén járt, ahol "a két ember" vasárnap délután rosszul lett, és "láthatott valamit", ami első pillantásra talán nem feltétlenül tűnt gyanúsnak, de az események ismeretében mégis jelentőséggel bírhat a nyomozás szempontjából.

A terrorellenes ügyosztály vezetője hangsúlyozta, hogy Salisburyben rossz idő volt vasárnap délután, és kevesen jártak az incidens helyszínének környékén, így minden beszámoló fontos a rendőrség számára "a hiányzó elemek" felkutatása végett.

A Scotland Yard - amely a londoni rendőrség, de terrorellenes szolgálatának műveleti hatásköre az egész országra kiterjed - szerdán megerősítette, hogy a hatóságok a történteket továbbra sem minősítették terrorista incidensnek.

A terrorelhárító ügyosztály előző nap vette át a vizsgálat vezetését Wiltshire megye területileg illetékes rendőrségétől, az indoklás szerint azért, mert ennek a szolgálatnak van meg a szükséges szakértelme "a szokatlan körülmények" közepette történt incidens kivizsgálásához.

A Scotland Yard szerdai tájékoztatása sem nevezi néven a mérgezéses tünetekkel kezelt két személyt, és nemzetiségükre sem tesz utalást.

A brit sajtó tényként kezelt értesülései szerint azonban a férfi Szergej Szkripal, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese, aki kettős ügynökként tíz éven át dolgozott a brit hírszerzésnek, Nyugat-Európában tevékenykedő orosz ügynökök tucatjait leplezte le, és a hivatalos orosz vádak szerint ezért 100 ezer dollárt kapott az MI6-től.

Szkripalt 2006-ban Oroszországban 13 év fegyházra ítélték, ám 2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere során ő is távozhatott Oroszországból, és később Nagy-Britanniában telepedett le.

A brit sajtó tudomása szerint az elmúlt két évben meghalt Szkripal felesége, bátyja és fia.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×