INFORÁDIÓ 
2020. június 5. péntek
Fatime

írország

leo varadkar

orbán viktor

A baloldal élesen támadta az ír kormányfőt, amiért Orbán Viktorral tárgyalt

A baloldal élesen támadta az ír kormányfőt, amiért Orbán Viktorral tárgyalt

Az ír ellenzéki Munkáspárt heves támadást intézett Leo Varadkar miniszterelnök ellen, budapesti látogatása után. Az ellenzék vezére szerint Varadkarnak nem lett volna szabad Orbán Viktorral tárgyalnia, mert a magyar kormányfő - úgymond - ellensége az Európai Uniónak és általában a demokráciának. Leo Varadkar józan érveléssel utasította vissza a támadást.

Az ír ellenzéki Munkáspárt vezetője, Brendan Howlin kirohanást intézett a köztársaság miniszterelnöke, Leo Varadkar ellen, mert szerinte helytelen volt Budapestre utaznia és tárgyalásokat folytatnia Orbán Viktorral, ugyanis Howlin véleménye szerint a magyar kormány demokráciaellenes.

Howlin úgy véli, hogy Orbán Viktor "eltávolította a demokráciát biztosító fékeket és egyensúlyokat, átvette az uralmat a sajtó és az igazságszolgáltatás felett, továbbá be akar zárni egy független egyetemet." Tehát nem lett volna szabad szóba állni vele.

Varadkar miniszterelnök rámutatott, hogy az ír ellenzéki vezér felfogása teljesen elhibázott. Ezen az alapon nem folytathatna eszmecserét Trump amerikai elnökkel, avagy lengyel kollégájával, aki Orbán Viktorhoz hasonlóan ellenzi a migránsok kvóta-alapú befogadását, s még az osztrák kormányfővel sem, mert koalícióra lépett a szélsőjobboldallal.

A Sinn Fein azt is támadná, ha a spanyol miniszterelnökkel találkozna, hiszen Madrid akadályozza Katalónia függetlenedését. Az ír kormányfő az ellenzéknek adott válaszában hangsúlyozta, hogy Budapesten hasznos tárgyalásokat folytatott, Orbán Viktor az Európai Unió erősítését emelte ki fontos feladatként.

Az ír kormány a migránsügyben a tehermegosztás elvét tartja célravezetőnek, s ezzel a magyar kormány nem ért egyet. Orbán Viktor történelmi és kulturális indokokat sorolt fel álláspontja védelmében. "E téren nem született Budapesten nézetazonosság," - mondta az ír kormányfő - "de az a dolgok rendje, hogy meg kell beszélni minden vezető politikussal a vitatott ügyeket, gőgös elzárkózás helyett."

A magyar kormánnyal fenn kell tartani a kapcsolatot, már csak azért is, mert Dublin segítségére lehet a Brexit után kialakuló észak-ír helyzet megoldásában.

InfoRádió, Sárközi Mátyás, London

Kapcsolódó hang

Élesen támadta a ír ellenzék a kormányfőt
 


A címlapról ajánljuk

Nagy tűz a II. kerületben

Kigyulladt egy társasház a II. kerületben - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018