eur:
395.34
usd:
366.36
bux:
65453.91
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Schulz semmit sem zárt ki

Schulz semmit sem zárt ki

A német szociáldemokratákat vezető Martin Schulz pénteken Berlinben kijelentette: pártjában egyetértés van arról, hogy nem zárnak ki semmilyen lehetőséget az új kormány összetételét illetően.

Schulz cáfolta a Bild című német napilap értesülését, amely szerint már minden akadály elhárult a nagykoalíció útjából, és hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások.

A politikus tagadta, hogy beleegyezését adta volna az elmúlt négy évre jellemző szövetség felélesztéséhez, és nyomatékosította:

egy újabb nagykoalíció létrejötte nem automatikus.

Még minden lehetőség nyitva áll - utalt a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke arra, hogy pártja szerint akár az előrehozott választások kiírása, vagy egy kisebbségi - a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége által vezetett - kormány külső támogatása is megoldást jelenthet a kormányalakítási folyamat elakadására.

Hozzátette: az SPD hétfői elnökségi ülésén azt javasolja majd, hogy valamennyi lehetőséget tekintsék át.

A szociáldemokraták vezetője berlini tájékoztatóján a Bild értesülésével kapcsolatban elmondta, hogy felhívta Angela Merkel kancellárt, a CDU elnökét, és elmondta neki, hogy az alaptalan hírek terjesztése rombolja a pártok közötti bizalmat.

Martin Schulz az esetleges koalíciós tárgyalásokon képviselendő szociáldemokrata álláspontról a Der Spiegel című hírmagazinnak elmondta, hogy

a kormányzati felelősség vállalásának alapvető feltétele a német EU-politika átalakítása.

Németországnak "pozitív választ" kell adnia Emmanuel Macron európai uniós reformtervére - hangsúlyozta a hírmagazin szombati számában megjelenő interjúban az előzetesen ismertetett részletek szerint.

A CDU/CSU részéről jelezték, hogy készen állnak feltétel nélkül tárgyalni a 2013-ban kezdett közös kormányzás folytatásáról. Klaus Schüler, a CDU ügyvezetője Berlinben elmondta: pártja bevárja az SPD december 7-én kezdődő háromnapos kongresszusát, és a vezető testületek december 10-11. ülésén dönt majd a következő lépésekről.

A szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-választás) után a győztes CDU/CSU a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) és a Zöldekkel kezdett egyeztetést a közös kormányzásról, de a pártok színe alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormányról folytatott tárgyalások november 20-án kudarcba fulladtak.

Azóta Frank-Walter Steinemier államfő igyekszik új lendületet adni a kormányalakításnak. Csütörtök este a nagykoalíció pártjainak vezetőivel, Angela Merkellel, Martin Schulz-cal és Horst Seehofer bajor kormányfővel, a CSU elnökével egyeztetett. A megbeszélés a tervezett 90 percnél jóval hosszabb volt, 135 percig tartott. Részletek nem szivárogtak ki.

Egy pénteken ismertetett felmérés szerint majdnem minden második német, a lakosság 48 százaléka arra számít, hogy ismét a két legnagyobb politikai erő, a CDU/CSU és az SPDalakít kormányt. Ez lenne a 2005-2009-es, és a 2013-2017-es ciklus után a harmadik nagykoalíció Angela Merkel vezetésével, és a negyedik Merkel-kormány.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×