INFORÁDIÓ 
2020. július 14. kedd
Örs, Stella

német

koalíció

választás

Három zsákutca közül választhatnak a németek

"Három zsákutca" közül választhatnak a németek

Infostart / InfoRádió

Bizonytalanságot jelent a német koalíciós tárgyalások elakadása. Februárban új választások lehetnek.

Németországban a jelenlegi helyzetben három út van, mindegyik zsákutca - mondta az InfoRádió kérdésére Kőrösi István, a Világgazdasági kutatóintézet kutatója.

Kifejtette: egyrészt a kisebbségi koalíció Németországban eddig inkább tartományi szinten, változó ideig és sikerrel működött, de országosan nem. Másrészt Frank-Walter Steinmeier államfő felszólította a pártokat a koalíciós tárgyalások folytatására.

A pártok között között súlyos ellentétek vannak a migráció kérdésében, a digitalizációban és az energetikában egyaránt, nehezen képzelhető el a megoldás.

Harmadrészt: lehetséges út az új választások kiírása.

Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint az államfő nem lesz képes kibillenteni a holtpontról a tárgyalásokat. A koalíciós egyeztetéseken részt vevő pártoknál kétféle hozzáállás figyelhető meg: a felelősöket keresik, másrészt készülnek az új választások megtartására, ami februárban lehet.

A szakértő úgy véli, hogy

új választás kiírása esetén az Alternatíva Németországnak nevű politikai tömörülés lehet az egyik fő haszonélvező, 

a párt a szeptemberi választásokon a szavazatok 12,6 százalékát megszerezve a harmadik legnagyobb erővé vált a német szövetségi parlamentben.

Hétfőre virradóra fulladt kudarcba Berlinben a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek egyeztetése a koalíciókötésről. Az október 18-án kezdett egyeztetésnek az FDP vetett véget, arra hivatkozva, hogy nincs elég bizalom a négy párt között és elképzeléseik nem hangolhatók össze kellőképpen. Angela Merkel azt mondta: az új választásokat részesítené előnyben a kisebbségi kormányzással szemben. Martin Schulz, az SPD elnöke közben megerősítette, hogy nem hajlandó folytatni a kormányzást eddigi koalíciós partnerével.

Az elnök közbelép

Kedden délután megkezdte az egyeztetéseket Frank-Walter Steinmeier a szövetségi parlament (Bundestag) legnagyobb pártjainak vezetőivel. A bizalmas megbeszélések célja a szövetségi elnök korábbi nyilatkozata alapján a kormányalakítási folyamat előmozdítása, az előrehozott választások elkerülése lehet.

Az államfő elsőként a Zöldek két társelnökével, Simone Peterrel és Cem Özdemirrel tárgyalt hivatalában, majd a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) elnökét, Christian Lindnert fogadta. A megbeszélésekről nem szivárogtak ki részletek.

Az államfő szerdán a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökével, Horst Seehofer bajor kormányfővel tárgyal, csütörtökön pedig a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetőjével, Martin Schulzcal. Angela Merkel kancellárral, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökével már hétfőn tárgyalt,

Kapcsolódó hang

A német tárgyalásokról Kőrösi István
 
A német tárgyalásokról Kiss J. László
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018