eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A magyarok helyzete lesz a legrosszabb a Brexit után

A magyarok helyzete lesz a legrosszabb a Brexit után

A magyar elvándorlás sajátosságai miatt akár a változás vesztesei is lehetnek a szigetországban élő magyarok – mondta a Portfoliónak adott interjújában Christian Moreh, a Southamptoni Egyetem kutatója.

A szakértő nem látja jelét annak, hogy az elvándoroltak a közeljövőben visszatérést terveznének Magyarországra – írja a gazdasági lap.

A hivatalos statisztikai becslések szerint 94 ezer (plusz-mínusz 14 ezer) magyar állampolgár él az Egyesült Királyság területén, a kutató szerint azonban a magyar munkavállalók valós száma 106 ezer körül lehet. A munkaerőpiaci felmérés (LFS) adatai alapján a szigetországban élő magyarok 27 %-a a szálloda- és vendéglátóiparban dolgozik. A kereskedelem, a bérbeadási és üzleti tevékenységek, az egészségügyi foglalkozások és a feldolgozóipar egyenként 12-13 %-ot foglalkoztat – mondta a szakértő.

Az Egyesült Királyságba irányuló közép-európai, így

a magyar bevándorlás is folyamatos csökkenést vagy legalábbis stagnálást mutat 2013 óta.

A szakértő szerint annak, hogy a hazánkból történő elvándorlás mértéke 2012-ben pörgött fel igazán, több oka van. Ilyen a 2010 előtti gazdasági stagnálás, az EU-s csatlakozástól elvárt azonnali bérnövekedés elmaradása, illetve a régióbeli szomszéd országokhoz viszonyított pozícióvesztés.

Christian Moreh a visszavándorlással kapcsolatban elmondta, hogy leginkább a fogadó ország körülményei befolyásolják, az Egyesült Királyság esetében a Brexit folyamata.

A magyar nemzetgazdasági mutatók javulása sokkal kevésbé hathat a külföldön élők döntéseire,

mint a – valós vagy hamis – felfogások az önmegvalósítás lehetőségeivel vagy a következő generáció jövőjével kapcsolatban – tette hozzá.

A népszavazást közvetlenül megelőző kutatásuk szerint a magyarok minden más csoportnál nagyobb, 50 százalékos arányban terveztek brit állampolgárságért folyamodni a következő öt évben. Így a kutató nem igazán feltételez nagyarányú visszatérési szándékot a közeljövőben.

„A magyarokra nézve sajnos komolyabb hatással lehet a Brexit átmeneti folyamata,

mint a lengyel, vagy korábban érkezett közép-kelet-európai bevándorló csoportokra” – véli a szakértő. Ennek oka, hogy a 2012-2013-ban érkezettek számára a jelenlegi jogszabály szerint öt éves tartózkodást megkövetelő állandó tartózkodási bizonyítvány megszerzése nem garantált, az ezt felváltó státusról pedig még mindig nincs bizonyosság.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×