eur:
392.84
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Szlovákiának nincs alternatíva az EU-n kívül

Szlovákiának nincs alternatíva az EU-n kívül

Szlovákia csak a mag-Európán belül lehet befolyásos és öntudatos ország, a leglényegesebb problémákat nem lehet megoldani az Európai Unió támogatása nélkül. Ebben egyezett meg az ország három legfőbb közjogi méltósága, Andrej Kiska köztársasági elnök, Robert Fico miniszterelnök és Andrej Danko házelnök.

„Az európai és atlanti irányultság egyértelmű megőrzése Szlovákia stratégiai érdeke, az európai uniós és NATO-tagság pedig alapvető keretet jelent az ország biztonsága, stabilitása és erősödése tekintetében“ – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő a három közjogi méltóság pozsonyi várban rendezett találkozóján, amelyen Szlovákia stratégiai külpolitikai céljairól tárgyaltak.

A miniszterelnök a megbeszélés után a következőket mondta: „Szlovákia külpolitikájának irányultsága teljesen világos. A három legfőbb közjogi méltóság közös nyelvet beszél. Nem vagyunk nagy ország, és nem mi vagyunk a legbölcsebbek a világon, de azt kijelenthetem, hogy a külpolitikát illetően jelentős lépéseket tettünk. Köztiszteletben álló ország vagyunk, megmutattuk, hogy bonyolult folyamatokat is kézben tudunk tartani, és azt is, hogy nem vagyunk olyan emberek, akik csendben végighallgatják, mit mondanak a nagyok.”

 Andrej Kiska köztársasági elnök rendkívül fontosnak minősítette a közös állásfoglalásról született megegyezést és azt, hogy ezzel a lakosság előtt is egyértelművé tették az ország irányultságát.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy mi, az ország három legfőbb közjogi méltósága mindig, minden körülmények között, főként az állampolgárainkat érintő témákban megerősítsük az ország irányultságát, valamint az értékeket és a szövetségeket, melyek mellett Szlovákia elkötelezte magát” – nyilatkozta az államfő.

Az elnök figyelmeztetett, ma már nem lehet széleskörű belpolitikai egyetértéssel számolni. Úgy gondolja, megerősödtek az integráció ellenes hangok is. Andrej Kiska meggyőződése, hogy a három legjobb közjogi méltóságnak kötelessége meggyőzni az állampolgárokat arról, hogy Szlovákia csak a mag Európán belül lehet befolyásos és öntudatos ország. Kiska felajánlotta Robert Ficónak és Andrej Danko házelnöknek, hogy a jövőben minden uniós és NATO-csúcs előtt megbeszélést tartsanak.

 Andrej Danko szerint a médiának is segítenie kellene abban, hogy Szlovákiáról pozitív kép alakuljon ki külföldön is. A három közjogi méltóság elfogadott egy dekrétumot, melyben kijelentették, hogy közösen ügyelnek Szlovákia világos és felelősségteljes kommunikációjára, támogatják Szlovákia mag Európába tartozását és az eurózóna elmélyítését, valamint lépéseket tesznek az állampolgárok biztonságának megerősítésében is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×