eur:
393.5
usd:
364.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A leendő cseh kormányfő a V4-ekről is beszélt

Csehországnak az Európai Unióban a visegrádi csoporton kívül (V4) is partnereket kell keresnie - idézte a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon győztes ANO mozgalom elnökét, Andrej Babist a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) vasárnap.

A multimilliárdos vállalkozóból lett jobbközép politikus, aki várhatóan kormányalakítási megbízatást kap Milos Zeman államfőtől, előző nap Prágában nyugati újságírókkal beszélgetve úgy fogalmazott, Csehországnak aktív szerepre kell törekednie az Európai Unióban, és olyan szövetségeseket kell keresnie, akikkel közös céljai vannak - például az illegális migráció vagy az élelmiszerek kettős minősége elleni küzdelemben.

"Elő kell készítenünk a témákat, és javasolnunk kell az Európai Tanácsnak, hogy mit is akarunk megváltoztatni. Az élelmiszerek kettős minősége, a migráció elleni harcot és további kérdéseket" - mondta Andrej Babis.

Mint fogalmazott, kétségtelenül szövetségesük Ausztriában a leendő kancellár, Sebastian Kurz, "akinek véleménye a migrációról megegyezik a mi véleményünkkel".

Andrej Babisnak meggyőződése, hogy a Csehországot, Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát tömörítő

visegrádi csoportnak új szövetségeseket kell keresnie.

Szükségük van Ausztriára vagy épp Szlovéniára, Horvátországra, és talán más országokra is a Balkánról - idézte a választásokon győztes párt elnökét a cseh közszolgálati hírtelevízió.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×