eur:
394.45
usd:
369.62
bux:
65196.65
2024. április 19. péntek Emma
Brutális vihar közelít

Brutális vihar közelít

Orkán erejű széllel, özönvízszerű esőzéssel és nyárias hőmérsékletekkel érkeznek a Brit-szigetek fölé hétfőn az Ophelia hurrikán addigra valamelyest szelídülő áramlatai - írja a Magyar Idők.

A jelenleg hármas kategóriájú Ophelia az Atlanti-óceán felett, az Azori-szigetek irányából tart Írország, Észak-Írország és Nagy-Britannia északi térségei felé. A brit meteorológia vasárnapi előrejelzése szerint a vihar nyomvonalán óránkénti 130 kilométeres sebességű széllökésekre is számítani kell, és helyenként rövid idő alatt 50 milliméternyi eső is lehullhat - írja a Magyar Idők.

Az Ophelia napra pontosan harminc évvel az utóbbi három évszázad legpusztítóbb nagy-britanniai vihara után érkezik. Az Ophelia egyébként meteorológiai kuriózum, mert a tudományos adatgyűjtések szerint nem volt még ilyen erős, Európa felé tartó hurrikán – idézi a Magyar Idők Tóth Tamás meteorológus MTI-nek mondott szavait.

"Példátlan, hogy ez a 3-as erősségű vihar Európa felé vette az irányt."

Az Ophelia az Azori-szigetek felől érkezik a Brit-szigetekhez, és a számítások azt mutatják, hogy már nem hurrikánként, hanem mérsékelt övi ciklonként ér partot, de akár 160-170 kilométeres széllökések is lehetnek az ír partoknál. Tóth Tamás szavai szerint az Ophelia „megbolondította” Európa és Észak-Afrika időjárását, mivel a ciklon által a Szahara felől beszívott meleg levegő miatt Spanyolországban 36, a Kanári-szigeteken 43 Celsius-fokos maximális hőmérsékletet mértek, de a marokkói 40, valamint az angliai 25 fok is abszolút szokatlannak számít ilyenkor.

A meteorológus jelezte: az októberi szép, tartós meleg Magyarországon is részben annak a levegőnek köszönhető, amely a hurrikán előtt Európa felé áramlik. A hurrikánok erősségét egyébként a „fűtőanyag-mennyiség” határozza meg, és a fűtőanyag ebben az esetben a meleg óceán - írja a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×