eur:
385.71
usd:
354.75
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Szocdem győzelem lehet Alsó-Szászországban

A szociáldemokraták (SPD) kapták a legtöbb szavazatot a németországi Alsó-Szászország tartományban vasárnap rendezett előrehozott helyi törvényhozási (Landtag-) választáson az első eredménybecslések szerint.

A részeredményeken alapuló becslések szerint az SPD a szavazatok 37,3 százalékát gyűjtötte össze, 4,7 százalékponttal erősödve a legutóbbi, 2013-ban tartott választáson elért 32,6 százalékhoz képest. Ez 54 képviselői helyet jelent a 135 fős hannoveri Landtagban.

Azonban eddigi koalíciós társa, a Zöldek pártja a 2013-ban elért 13,7 százalék után a szavazatok 8,5 százalékát gyűjtötte össze, ami 5,2 százalékpontos gyengülés, és azt jelenti, hogy az SPD és a Zöldek nem tudnak ismét a tartományi gyűlés többségének támogatásával rendelkező kormányt alkotni. A Zöldek frakciója 12 képviselőből áll majd.

Az ellenzéki kereszténydemokraták (CDU) a szavazatok 34,9 százalékát szerezték meg, ami 1,1 százalékpontos csökkenés, és 51 mandátumra elég.

A liberális FDP a szavazatok 7 százalékát kapta meg, 2,9 százalékponttal gyengült a 2013-ban szerzett 9,9 százalékhoz képest. A liberálisoknak így tíz képviselőjük lesz az új Landtagban.

A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) átlépte az 5 százalékos bejutási küszöböt, a szavazatok 5,5 százalékával debütál az alsó-szászországi tartományi gyűlésben, és 8 mandátumot szerez.

Az SPD-től balra álló Baloldalnak (Die Linke) ismét nem sikerült bekerülni a Landtagba, a szavazatok 4,8 százalékát szerezte meg.

A tartományi választást eredetileg 2018 januárjára tervezték, és azért kellett előre hozni, mert a Zöldek egy képviselője augusztusban átült a CDU-frakcióba, és a kormánykoalíció így elveszítette egy fős többségét.

A 2013-ban tartott választáson ugyan a CDU kapta a legtöbb szavazatot, de a második helyezett SPD a harmadik helyezett Zöldekkel összefogva le tudta váltani a CDU és az FDP koalícióját, amely akkor már tíz éve kormányozta Németország alapterület (47 ezer négyzetkilométer) alapján második, a lakosság létszáma (7,8 millió fő) alapján negyedik legnagyobb tartományát, amely a wolfsburgi székhelyű Volkswagen csoport fontos autóipari központ.

Stephan Weil tartományi miniszterelnök, az SPD listavezetője vasárnap az urnazárás utáni első nyilatkozatában kiemelte, hogy a szociáldemokratáknak 19 éve először sikerült választást nyerniük Alsó-Szászországban, és siker révén a következő tartományi kormányban is az SPD lesz a legnagyobb erő.

Hozzátette, hogy az SPD az AfD-n kívül a Landtag valamennyi pártjával tárgyalni kíván a közös kormányzás lehetőségéről

Bernd Althusmann, a CDU listavezetője hangsúlyozta, hogy jobb eredményre számított, de a pártjára adott szavazatok azt is üzenik, hogy a választók szerint a kereszténydemokratáknak részt kell venniük a tartomány vezetésében. Kiemelte: a szavazatok megoszlása azt is mutatja, hogy a választók leváltották az SPD és a Zöldek koalícióját.

A CDU szövetségi szervezetének főtitkára, Peter Tauber is jelezte, hogy a kereszténydemokraták hajlandóak részt venni Alsó-Szászország vezetésében, szavai szerint a párt helyi vezetői készen állnak a tárgyalásokra arról, hogy miként vállalhatnak felelősséget a tartomány irányításában.

A ZDF országos köztelevízió számára politikai közvélemény-kutatásokat készítő intézet, a Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) elemzése szerint az SPD sikere elsősorban Stephan Weil személyes népszerűségének tulajdonítható, és annak, hogy a többség elégedett kormánya tevékenységével. A CDU kudarca mindenekelőtt a listavezető csekély népszerűségére vezethető vissza az intézet szerint, amely kimutatta, hogy a CDU soha nem indított még annyira kevéssé népszerű miniszterelnök-jelöltet Alsó-Szászországban, mint Bernd Althusmann.

Matematikailag lehetséges az SPD-CDU nagykoalíció, valamint a pártok színei (SPD: piros, FDP: sárga, Zöldek:zöld) alapján közlekedésilámpa-koalíciónak nevezett kormány, illetve a Jamaica-koalíció, amelyben a fekete színnel jelölt CDU vesz részt a liberálisokkal és a Zöldekkel.

Azonban az FDP előre jelezte, hogy nem hajlandó kormányozni a szociáldemokratákkal és a Zöldekkel. A legtöbb elemző szerint a Jamaica-koalíció sem igen valószínű, mert a Zöldek hagyományosan baloldali irányultságú alsó-szászországi szervezete nehezen tudna együttműködni a CDU-val. Az AfD-től nemcsak az SPD, hanem a Landtag többi pártja is elzárkózik.

Az AfD sorban a 14. tartományi választáson szerepel sikeresen, így a 16 tartomány közül már 14-ben rendelkezik képviselettel.

Az alsó-szászországi Landtag-választás volt az első tartományi választás a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás óta, amelyen az SPD 20,5 százalékkal a második világháború utáni története legrosszabb eredményét érte el, és utána elhatározta, hogy az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU pártszövetséggel nagykoalícióban eltöltött évek után ellenzékbe vonul. Martin Schulz pártelnök vasárnap a ZDF-nek nyilatkozva elmondta, hogy az alsó-szászországi siker bátorító jelzés a szociáldemokratáknak, de nem változtatja meg elhatározásukat. Az SPD a Bundestag legnagyobb ellenzéki pártjaként tevékenykedik majd a következő négy évben. Ez a német demokrácia érdeke is, mert a szélsőségek megerősödését csak a demokratikus baloldal és a demokratikus jobboldal közötti különbségek kiemelésével, a két oldal versengésével lehet megakadályozni - hangsúlyozta..

Szövetségi szinten a jövő héten kezdődnek a közös kormányzás lehetőségének feltérképezésér szolgáló úgynevezett szondázó megbeszélések a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek részvételével. A Bild című lap gyorselemzése szerint a CDU kudarca "kellemetlen" lehet Angela Merkelnek, de várhatóan nem okoz politikai földrengést.

Címlapról ajánljuk
Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya
Verőcei hajókatasztrófa

Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya

Elmulasztott segítséget nyújtani, emiatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a nyugdíjazás előtt álló, rutinos hajóst. 25 tanú kihallgatása már megtörtént.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Ebrahim Raiszi politikai karrierjét az iráni vallási és politikai berendezkedés iránti fundamentalista hozzáállás jellemezte. Az igazságszolgáltatás és a vallási elit ranglétráján keresztül emelkedett fel, hogy meghatározó konzervatív politikussá váljon, akit szinte mindenki Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető lehetséges utódjának tartott. Halálával politikai vákuum alakulhat ki a perzsa államban, amely újra felszínre hozhatja a társadalmi feszültségeket, miközben Raiszi regnálása alatt Irán még elszigeteltebbé vált a nemzetközi porondon. Az teheráni utódlás alapjaiban határozhatja meg, hogy mi lesz az Izraellel egyre kiélezettebbé váló viszonnyal, ami az egész Közel-Kelet jövőjét meghatározhatja. De halála még az ukrajnai háborúra is kihathat, mert kérdéssé válhat az orosz hadseregnek küldött fegyverszállítmányok jövője.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 12:15
×
×
×
×