eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Orkánt és nyarat hoz a Brit-szigetekre Ophelia

Orkánerejű széllel, özönvízszerű esőzéssel és nyárias hőmérsékletekkel érkeznek a Brit-szigetek fölé hétfőn az Ophelia hurrikán addigra valamelyest szelídülő áramlatai.

A jelenleg hármas kategóriájú Ophelia az Atlanti-óceán felett, az Azori-szigetek irányából tart Írország, Észak-Írország és Nagy-Britannia északi térségei felé. A brit meteorológia vasárnapi előrejelzése szerint a vihar nyomvonalán óránkénti 130 kilométeres sebességű széllökésekre is számítani kell, és helyenként rövid idő alatt 50 milliméternyi eső is lehullhat.

Az Ophelia a legkeletibb hurrikán, amely az atlanti hurrikánszezonokról szóló tudományos adatgyűjtések kezdete óta valaha is kialakult.

Rendkívül erőteljes déli légáramlása az orkánnal és az esőzésekkel együtt trópusi levegőt is hoz: hétfőn Nagy-Britannia egyes térségeiben 25 fokos meleg is lehet a meteorológusok várakozása szerint.

Az Ophelia napra pontosan 30 évvel az utóbbi három évszázad legpusztítóbb nagy-britanniai vihara után érkezik.

Az azóta is csak Nagy Viharnak nevezett természeti csapás 1987. október 16-ának hajnalán tört be Nagy-Britanniába az Atlanti-óceánról, 180-200 kilométeres széllökésekkel. A vihar 18 halálos áldozatot, 15 millió kidöntött fát, több százezernyi elsodort háztetőt, több tízezer összetört járművet hagyott maga után.

A harminc évvel ezelőtti időjárási katasztrófa, amelyhez mérhető 1703 óta nem sújtotta Nagy-Britanniát, egymilliárd font kárt okozott, és egyes térségekben, amelyeket azelőtt sűrű erdőségek borítottak, azóta is széles tisztások jelzik a vihar maradandó nyomait.

Ugyanilyen maradandónak bizonyult az a vita, amely azóta is dúl arról, hogy kit terhel a felelősség az elmulasztott előrejelzésért.

A brit sajtó a hétfőre várt viharral kapcsolatban még most is visszaidézi, hogy a BBC brit közszolgálati televízió ma már nyugdíjas egykori főmeteorológusa, Michael Fish néhány órával a természeti katasztrófa előtt mindenkit megnyugtatott: nem várható hurrikán.

Technikailag igaza volt, mivel az 1987-es időjárási csapás nem hurrikán volt, hanem észak-atlanti vihar, de az általa okozott pusztítás a legsúlyosabb hurrikánokéval vetekedett.

Fish azóta is bizonygatja, hogy prognózisa nem Angliára vonatkozott, hanem az amerikai Florida államra, mivel egy aggódó telefonáló onnan hívta a brit meteorológiát arról érdeklődve, hogy kell-e számítani arrafelé hurrikánra.

Fish könyvet is írt az esetről, de az elmúlt években több nyilatkozatában is közölte: most már belenyugodott, hogy az 1987-es Nagy Vihart örökre az ő nevéhez köti a kollektív emlékezet.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×