eur:
389.75
usd:
362.06
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Csehországban valami nagyon nincs rendben a választások előtt

Csehországban valami nagyon nincs rendben a választások előtt

Október 20-án és 21-én rendezik a cseh képviselőházi választásokat. A közvélemény-kutatások szerint az ANO mozgalom van az élen, a párt vezetői ellen azonban büntetőjogi eljárást kezdeményeztek. Andrej Babist, a mozgalom elnökét és Jaroslav Faltynek alelnököt adócsalással vádolták meg a cseh hatóságok.

Babis és Faltynek parlamenti képviselők, de a cseh képviselőház már korábban mindkettejüktől megvonta a mentelmi jogot, és így lehetővé tette a bűnügyi eljárások megindítását. Mindkét politikus azonnal bejelentette, hogy nem tekinti magát bűnösnek, és panaszt nyújtott be az eljárás ellen.

Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az InfoRádiónak azt mondta, bár valóban a Csehország második leggazdagabb embere, Andrej Babis vezette ANO mozgalom áll a legjobban a közvélemény-kutatásokban, de szinte biztos, hogy egyedül senki nem tud majd kormányt alakítani.

A megvádolt, vagyonos pártelnök

A politikai szervezet elnökének érdekeltségi körébe tartoznak turisztikai beruházások. Gyermekei és sógora nevén volt a Gólyafarm nevű vállalkozás, mely közel 580 millió forint értékben kapott uniós támogatást. A hatóságok most azt vizsgálják, hogy ennek keretében történt-e szabálytalanság.

Mindez a választások előtt két héttel történik, tehát „ennek nem csak az a jelentősége, hogy ezt a pénzt megtalálják” – tette hozzá a szakértő.

Bár a cseh parlament felfüggesztette az érintett képviselők mentelmi jogát, ezt az új parlamentnek is meg kell tennie. Ha más lesz a képviselőház összetétele, ez nem lesz ennyire egyszerű – figyelmeztet a kutató. Jelenleg biztosnak tűnnek a pártpreferenciák, de egy ilyen ügy természetesen jelentős helyet foglalhat el a címlapokon. Ehhez viszont hozzátartozik, hogy a legolvasottabb cseh újságok Andrej Babis tulajdonában vannak, amelyektől így nem várható, hogy túl sokat cikkezzenek a mozgalom botrányairól.

Az oroszbarát államfő

Milos Zeman, Csehország elnöke az Európai Tanács parlamenti közgyűlésén azt tanácsolta Ukrajnának, hogy törődjenek bele a Krím bekebelezésébe, és Moszkva kőolajjal és gázzal fizessen Kijevnek a kellemetlenségért. A külügyi szakértő szerint a cseh államfőről köztudott, hogy közel áll az oroszokhoz. A cseh kormány ezzel ügyesen taktikázik, míg az elnök a putyini érdekeknek megfelelően kommunikál, addig végrehajtó hatalom ezzel szemben pozícionálja magát, európa-barát irányt képviselve. Így mindenki megkapja azt, amit szeretne – magyarázta a kutató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×