eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nobel-békedíj: ez üzenet az atomhatalmaknak

Nobel-békedíj: ez üzenet az atomhatalmaknak

Az atomfegyverek betiltásáért küzdő nemzetközi civil szervezet, az ICAN kapja idén a Nobel-békedíjat. Az elismerést nem Svédországban, hanem a szokásoknak megfelelően Oslóban jelentette be a norvég Nobel-bizottság.

Péntek délelőtt a norvég Nobel-bizottság elnöke jelentette be, hogy 2017-ben ki kapja a Nobel-békedíjat. Az ICAN egy, az atomfegyverek betiltásáért küzdő nemzetközi civil kezdeményezés.

Berit Reiss-Andersen szerint a genfi székhelyű civilszervezet ráirányította a figyelmet arra, milyen katasztrofális következményekkel járhat atomfegyver bevetése a Földön. Hozzátette: kiemelkedő erőfeszítéseket tett az atomfegyverek globális és teljes betiltásáról szóló nemzetközi szerződés megkötéséért. A bizottság elnöke külön kiemelte az észak-koreai helyzetet.

Az ICAN kitörő örömmel fogadta az elismerést. "Képzelheti, hogy repesünk a boldogságtól. Ez remek hír" - mondta a Reuters hírügynökségnek Daniela Varano, aki szerint a díj

az atomfegyverek betiltásáért küzdők sokéves munkájának elismerése, különös tekintettel a Japánt ért atomtámadások túlélőire, a hibakusákra.

Beatrice Fihn, a szervezet igazgatója elmondta: pár perccel a bejelentés előtt felhívták, de a hivatalos bejelentésig azt hitte, csak tréfa, hogy ők kapják a Nobel-békedíjat, amit óriási megtiszteltetésnek nevezett. Mint fogalmazott:

ez üzenet az atomhatalmaknak,

az ICAN pedig az elismerést arra fogja használni, hogy minél több országot rávegyen, hogy csatlakozzanak az atomfegyvertilalmi egyezményhez.

Nobel-békedíj: ez üzenet az atomhatalmaknak

A Nobel-békedíj az egyetlen, amelyet nem a díjak svéd alapítója, Alfred Nobel hazájában, hanem Norvégiában, Oslóban ítélnek oda és adnak át.

A Nobel-békedíjjal járó érem különbözik a többitől: előlapján más szögből látható a díjalapító portréja, hátlapján három egymást ölelő férfialak áll a latinul "A békéért és népek testvériségéért" felirat alatt, az érme oldalába vésik bele az évet és a díjazott nevét.

A díjjal járó pénz összege kilencmillió svéd korona, a kézzel írott, norvég nyelvű diplomán a "svéd" díjaktól eltérően nem szerepel az indoklás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×