eur:
393.02
usd:
366.21
bux:
66883.41
2024. április 26. péntek Ervin

Tovább fogyatkozik az új német parlamenti párt

Frauke Petry társelnök után egy újabb képviselő távozott az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójából.

Német hírportálok beszámolói szerint a távozó képviselő Mario Mieruch, a párt Észak-Rajna-Vesztfália tartományi szervezetének korábbi helyettes vezetője, akit Frauke Petry és férje, Markus Pretzell - az AfD észak-rajna-vesztfáliai volt vezetője - hívei között tartanak számon.

Az AfD eredetileg 94 fős szövetségi parlamenti képviselőcsoportjának létszáma így 92-re csökken, de továbbra is az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló párt a harmadik erő a szeptemberben megválasztott Bundestagban, amely várhatóan október 24-én tartja alakuló ülését.

Frauke Petry és Markus Pretzell közvetlenül a Bundestag-választás után távozott az AfD-ből, arra hivatkozva, hogy a csak a tiltakozásra építő, "fundamentális ellenzékiség" irányvonalát követve a párt nem válhat kormányképessé, és így nem hajthatja végre a Németországban szerintük szükséges "konzervatív fordulatot". A két politikussal tartott az észak-rajna-vesztfáliai és a szászországi tartományi gyűlés (Landtag) két-két további tagja, a mecklenburg-elő-pomerániai Landtag AfD-frakciójából pedig négyen távoztak.

Ugyancsak szerdán a drezdai ügyészség

vádat emelt Frauke Petry ellen úgynevezett eskü alatti nyilatkozatban tett hamis állítás miatt.

Az eljárás egy 2014-es pártfinanszírozási ügy miatt indult. Az AfD az akkori szászországi Landtag-választás előtt felszólította listán induló jelöltjeit, hogy nyújtsanak kölcsönt a pártnak, és egy nyilvánosságra került szerződés alapján kikötötték, hogy a jelölt megválasztása esetén a kölcsön automatikusan adománnyá minősül.

Azonban Frauke Petry 2015-ben a Landtag választási ellenőrző bizottsága előtt eskü alatt tett nyilatkozatában azt állította, hogy a Landtagba bejutó jelöltek két megoldás közül választhattak; dönthettek úgy, ragaszkodnak a kölcsön visszafizetéséhez, de úgy is, hogy nem kérik vissza a pénzt, amely így pártadománynak minősül.

A drezdai ügyészség közleménye szerint ez a kijelentés ellentétben áll a kölcsönszerződések tartalmával. Az eljárás következő lépésében a drezdai tartományi bíróságnak kell döntenie arról, hogy elfogadja-e a vádindítványt. A közleményben hozzátették, hogy Frauke Petry mentelmi jogát már felfüggesztette a szászországi Landtag.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×