eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Csoma Mózes: Észak-Korea erődemonstrál és nem adja fel

Csoma Mózes: Észak-Korea erődemonstrál és nem adja fel

Büntetőintézkedésekkel nem állítható le az észak-koreai erődemonstrációk sora - tömören ez az üzenete Phenjan újabb rakétakísérletének, mondta az InfoRádiónak az ELTE koreai tanszékének vezetője. Hozzátette: tárgyalóasztal mellett lehetne enyhíteni a feszültséget.

Észak-Korea azt akarja megmutatni, hogy akármennyi büntetőintézkedést, szankciót léptet életbe a nemzetközi közösség, sem a nukleáris tevékenységét, sem a rakétaprogramját nem adja fel, ezt tekintik a rezsim fennmaradásának végső garanciájának – mondta Csoma Mózes, az ELTE koreai tanszékének vezetője.

„Pár nappal ezelőtt fogadott el az ENSZ BT egy újabb büntetőintézkedés-csomagot, annak tartalmával kapcsolatban a dél-koreai kommentárok egy hagyományos koreai szólást idézve úgy fogalmaztak:

elölről nézve sárkánynak tűnik, de hátulról csak egy kígyó.

Azért helytálló ez, mert ugyan az Egyesült Államok azt akarta elérni, hogy Kína teljes egészében függessze fel az Észak-Koreába irányuló kőolajszállítást, de csak egy olyan megállapodás született, hogy Kína a jelenlegi szinten maximalizálja azt.”

Felfüggesztették az Észak-Korea textilexportját is, azonban nagyon sok olyan kínai cég van, amelyek Észak-Koreában gyártatnak, de „Made in China” megjelöléssel kerülnek piacra. Ezért jogos a dél-koreai értékelés, jóval kevesebb tartalommal rendelkeznek a szankciók – tette hozzá az ELTE koreai tanszékének vezetője.

„A nukleáris robbantások és a rakétaindítások hátterében politikai célok vannak.

Az észak-koreaiak meg akarják akadályozni, hogy az Egyesült Államok katonai erőt alkalmazzon ellenük, illetve ki akarják zsarolni a kétoldalú párbeszédet. Ezt a jelenlegi amerikai vezetés nagyon nem szívesen fogadná el, inkább a hatoldalút szorgalmazná, tehát Kínának, Japánnak, Dél-Koreának, Oroszország bevonásával. Ezt azonban az észak-koreaiak elutasítják. Úgy gondolják, hogy az erődemonstrációkkal és a koreai kérdés folyamatos napirenden tartásával eredményesen tudják kizsarolni az amerikai tárgyalókészséget.”

Csoma Mózes kiemelte, Észak-Korea a mestere annak, hogy ezt a feszültséget a végletekig, sőt még utána is fokozza. Az elmúlt harminc évben több olyan időszak is volt, például 93-94-ben, amikor a külvilág számára úgy tűnt, kitör az újabb koreai háború, aztán végül, ahogy mindig, a tárgyalóasztalnál megoldás született.

„Az Egyesült Államok békeközvetítőt – a volt amerikai elnököt, Jimmy Cartert – küldött Észak-Koreába, aki az aggastyán Kim Ir Szennel olyan megállapodásokat kötött, amelyek úgy néztek ki, hogy teljesen más helyzetbe hozzák az egész észak-kelet-ázsiai régió biztonságpolitikai kérdéseit. Kim Ir Szen váratlan halála és az azt követő bizonytalanság azonban ezeket aztán nem tette lehetővé.”

Az ELTE koreai tanszékének vezetője hangsúlyozta:

egyetlen résztvevő sem akar tényleges háborút, legkevésbé az észak-koreai rezsim.

„Érdekes, hogy Jimmy Carter pár napja azt nyilatkozta, meg lehetne állapodni Észak-Koreával és megszűnnének az ilyen erődemonstrációk.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×