eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Katar nem hagyja magát

Panaszt nyújtott be Katar a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) hétfőn a Szaúd-Arábia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek részéről ellene bevezetett kereskedelmi bojkott miatt - közölte a WTO katari képviselője.

Ali Alvalíd al-Táni elmondta, hogy Katar hivatalosan "konzultációt kérvényezett" a három szóban forgó országgal, mert úgy véli: a bojkott sérti az áruk, szolgáltatások és a szellemi tulajdonjogok kereskedelmére vonatkozó szabályokat, és

Szaúd-Arábia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek erővel igyekszik gazdaságilag elszigetelni Katart.

A konzultációkat azzal a céllal kezdeményezik, hogy "megvitassák és tisztázzák a (Katar elleni) intézkedések törvényességét, és módot találjanak arra, hogy összhangba hozzák azokat a (WTO-n belül) vállalt kötelezettségeikkel". A kifogásolt intézkedések között van a katari kikötőkben bonyolított kereskedelemre és a katari állampolgárok beutazására vonatkozó tilalom, a katari honlapok letiltása, a tengeri határok lezárása, illetve a katari légitársaságok által üzemeltetett repülőjáratok kitiltása.

Ha 60 napon belül nem sikerül megegyezésre jutni, Katar eljárást indíthat a WTO-n belül, illetve megtorló válaszlépéseket tehet a három országgal szemben.

A bojkottot bevezető országok korábban már jelezték, hogy nemzetbiztonsági okokkal fogják indokolni a Katar elleni lépéseiket, egy, a WTO-szabályok által lehetővé tett - ám a gyakorlatban mindeddig soha nem alkalmazott és ellentmondásos megítélésű - mentességre hivatkozva.

Al-Táni hozzátette: országa a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet nevű ENSZ-ügynökség hétfői tanácskozásán is fel fogja vetni a bojkott ügyét.

Négy ország - Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein - júniusban szakította meg Katarral a diplomáciai kapcsolatokat, és szankciókat hozott ellene azzal az indoklással, hogy az emírség szélsőséges csoportokat finanszíroz, és zavaróan jó kapcsolatokat ápol Iránnal. A blokád feloldásának és a kapcsolatok normalizálásának feltételéül a négy ország 13 követelést megfogalmazó listát terjesztett elő, amelyet később hat közös "alapelvre" karcsúsított.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×