eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Kezdhetnek aggódni a londoni magyarok

Kezdhetnek aggódni a londoni magyarok

Theresa May brit miniszterelnök nem hajlandó egyoldalúan garantálni a szigetországban élő uniós állampolgárok jogait - idézi a Bloomberget a portfolio.hu. Állítólag David Davis Brexit-ügyi főtárgyaló próbálja meggyőzni a kormányfőt, hogy tegyen gesztust az EU-nak, ő azonban köti az ebet a karóhoz.

A portfolio.hu emlékeztet arra, hogy a brit miniszterelnök nemrég publikálta terveit arról, mi várhat az uniós állampolgárokra a Brexit után.

Ennek lényege, hogy aki már legalább öt éve van az országban, annak semmit nem kell tennie, a kiválás után is maradhat ugyanolyan jogosultságok mellett.

Ugyanakkor a brit álláspont sarokköve eddig is az volt, hogy mindez csak akkor érvényes, ha az EU is kész hasonló jogokat garantálni a brit állampolgároknak.

Brüsszel egyelőre nem válaszolt érdemben a felvetésre, Theresa May pedig a hírek szerint megmakacsolta magát.

David Davis ugyanis arra kérte a kormányfőt, hogy egyfajta gesztusként a tárgyalások elején jelentse ki, hogy akár egyoldalúan is hajlandó garantálni az uniós munkavállalók jogait. May azonban ezt elutasította, mivel szerinte a dolog csakis kölcsönösen működhet.

A Bloomberg forrásai szerint a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter többször figyelmeztette a kormányfőt, hogy az országban lévő 3,2 millió uniós munkavállaló sorsa rendszeres téma a tagországokkal való tárgyalásokon, ezért jó lenne minél előbb rövidre zárni a kérdést.

Állítólag Davis attól tart, hogy May makacssága komoly fennakadásokat okozhat a tárgyalásokon, akár meg is szakadhatnak az egyeztetések.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×