eur:
393.43
usd:
368.63
bux:
65910.96
2024. április 23. kedd Béla
Strasbourgban búcsúztatják Helmut Kohlt

Strasbourgban búcsúztatják Helmut Kohlt

Szombaton, az Európai Parlament strasbourgi székházában rendezik a nemrég elhunyt Helmut Kohl néhai német kancellár búcsúztatását.

Helmut Kohlt úgynevezett európai gyászszertartás keretében búcsúztatják Strasbourgban, az Európai Parlament üléstermében. A rendezvény várhatóan délelőtt 11 órakor kezdődik és nagyjából 13 óráig tart. A néhai kancellár koporsóját egy európai uniós zászló takarja majd.

A német belügyminisztérium korábbi tájékoztatása alapján Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Donald Tusk, az Európai tanács elnöke, valamint Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia államfő és Bill Clinton volt amerikai elnök is beszédet mond a szertartáson. Természetesen a búcsúztatón az említetteken túl több volt és jelenlegi állam- és kormányfő is részt vesz, Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök azonban orvosai tanácsára nem utazik Strasbourgba, Oroszországot Dmitrij Medvegyev kormányfő képviseli.

Strasbourgban búcsúztatják Helmut Kohlt

A Der Spiegel című német hírmagazin értesülései alapján Helmut Kohl saját akarata volt, hogy ne német, hanem európai gyászszertartáson búcsúztassák, sőt, özvegye Maike Kohl-Richter első elképzeléseiben nem is szerepelt a jelenlegi német kancellár az esemény felszólalói között, Orbán Viktor magyar miniszterelnök azonban igen.

A szertartás után a koporsót a német szövetségi rendőrség egy helikopterével Ludwigshafenbe - Helmut Kohl szülővárosába és korábbi lakóhelyére - szállítják, az uniós zászlót pedig német lobogóra cserélik. A koporsót innen Speyerbe szállítják, a katolikus székesegyházba, ahol késő délután halotti misét mutatnak be a néhai kormányfő tiszteletére. Ezután a dóm előtti téren katonai búcsúceremóniát tart a Bundeswehr - a német hadsereg - díszegysége, végül, ugyancsak Speyerben helyezik végső nyugalomra Helmut Kohlt.

A néhai politikust péntek reggel, ludwigshafeni otthonában, 87 éves korában, hosszú betegség után érte a halál. Tizenhat éven keresztül - 1982-től 1998-ig - volt Németország kancellárja, a Kereszténydemokrata Uniót pedig huszonöt évig - 1973-tól 1998-ig - vezette. Mindkettő rekord a második világháború utáni német történelemben, de a halála után megjelent méltatások szerint mégsem ez a legfőbb érdeme, hanem a német egység helyreállításában és az uniós integráció előmozdításában végzett munkája.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Április közepétől vásárolhatók meg annak a tőzsdén kereskedett befektetési alapnak (Exchange Traded Fund, ETF) a befektetési jegyei, amely a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényei közül maximum huszonötöt tartalmazhat. Az alapot kibocsátó OTP Alapkezelő szándékai szerint a termékkel azok a befektetők is hozzáférhetnek régiónk vállalati topligájához, akiknek nincs piaci ismerete ebben a térségben. Az OTP CETOP ETF érdekessége, hogy három partner, az OTP Alapkezelő, az OTP Global Markets, illetve a Budapesti Értéktőzsde közös projektjeként jött létre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×